Af - 20/01-14 19:39; Opdateret: 20/01-14 20:31

Dansk jubel: Der er liv i RosettaDansk jubel: Der er liv i Rosetta

Det er fantastisk, det er så stor en lettelse, siger manden bag Rosettas strømforsyning.

storybild

Rosetta (Billede: ESA/grafik)

Mandag aften kom den besked, som man har ventet 2,5 år på at få: Rumsonden Rosetta - med den danske strømforsyning - er i live.

- Det er fantastisk, det er så stor en lettelse at se, at signalet kom igennem, som det skulle, siger senioringeniør hos Terma A/S Hans Jensen, der har været med til at udvikle rumsondens strømforsyning.

Efter 2,5 års planlagt dvaletilstand ringede et lille ‘vækkeur’ mandag klokken 11 i rumsonden, der befinder sig mere end 800 millioner kilometer væk fra Jorden. Dernæst skulle rumfartøjets solpaneler indfange tilstrækkeligt sollys, og dermed elektricitet, så man kunne genoptage missionen og sende signal til Jorden.

I dag ringer et vækkeur 800 mio. kilometer væk
I dag ringer et vækkeur 800 mio. kilometer væk

Rosetta skal efter planen fragte landingsfartøjet Philae frem til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, hvor fartøjet vil hæfte sig fast med harpuner og sende data hjem til Jorden om, hvad kometen består af, og hvordan den reagerer, når den nærmer sig solen og bliver varmet op. Man regner med at det sker i november 2014.

- Hvis ikke der var kommet signal fra rumsonden, havde vi ikke haft en mission, så det var essentielt, fortæller Hans Jensen om mandagens livstegn.

Hans Jensen, der også har udviklet strømforsyninger til missioner til Venus og Mars, glæder sig nu til et meget spændende 2014.

- Nu kommer den allermest spændende del af missionen. Først skal fartøjet undersøges, og i marts-april skal Rosettas kameraer forsøge at indfange kometen, så den kan beregne den præcise afstand, og hvilken retning den skal følge, siger han.

Rosetta blev sendt ud i rummet i 2004, og den når efter planen frem til kometen i august i år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Megastjerne afslører ubehagelig...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx