Af - 16/06-15 13:52

50/50: Så spændende er valget50/50: Så spændende er valget

Stemmerne fordeler sig med præcis 50,0 procent til både rød og blå blok i ny måling. Muligt stemmespild på Kristendemokraterne sender ifølge målingen Thorning ind i Statsministeriet.

storybild

Dødt løb. Vælgerne giver med to dage til valgdagen præcis 50 procent af stemmerne til både rød og blå blok. (Billede: polfoto/arkiv)

Så sent som i marts stod Lars Løkke Rasmussen (V) til at blive landets næste statsminister med et markant blåt flertal på 56,2 procent af stemmer og 98 blå mandater i ryggen. I dag er den komfortable føring væk, og der er dømt fuldstændig dødt løb mellem blokkene. Både rød og blå blok står til at høste præcis 50,0 procent af vælgere, viser en vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Qvortrups dom: Helles brev er et smart træk
Qvortrups dom: Helles brev er et smart træk

- Man må konstatere, at valgaftenen bliver neglebidende spændende, siger Henrik Qvortrup.

I starten af valgkampen var der meget fokus på, om rød blok risikerede at tabe valget på grund af stemmespild på Uffe Elbæks parti Alternativet, som i målingerne svingede lige omkring spærregrænsen. Men under valgkampen er Alternativet med en opbakning på omkring fire procent i de fleste målinger rykket på komfortabel afstand af spærregrænsen.

Her er Helles brev til 1,5 million danskere
Her er Helles brev til 1,5 million danskere

Nu er fokus i steder rettet mod, at Løkke kan tabe nøglerne til Statsministeriet, fordi blå blok risikerer stemmespild på omkring en procent på Kristendemokraterne.

Lige nu står Thorning og rød blok til at vinde valget med 88 mandater mod blå bloks 87, netop fordi Kristendemokraterne med 0,9 procent hos YouGov ikke vil komme ind i Folketinget.

Fordeler de fire nordatlantiske mandater sig - som de plejer - med tre mandater til rød blok og ét til blå, vil Thorning på valgaftenen kunne mønstre et flertal på 91 mandater mod blå bloks 88.

Bullshit-barometeret: - Vi har ikke reformer liggende i skuffen
Bullshit-barometeret: - Vi har ikke reformer liggende i skuffen

- Hvis Thorning løber den her hjem, vil det være et imponerende comeback; et mirakel, som nærmest kan måle sig med Jesus' genopvækkelse af Lazarus fra de døde, siger Qvortrup og uddyber:

- Socialdemokraterne har ført en stærk kampagne, hvor de har haft held til at køre på Løkkes troværdighed. Når Venstre har forsøgt at skyde tilbage og pege på Thornings problemer med troværdigheden og løftebruddene, har det virket svagere, fordi afsenderen selv har et problem med troværdigheden.

Thorning: Jeg har forbedret mig siden 2011
Thorning: Jeg har forbedret mig siden 2011

Lars Løkke Rasmussen er færdig som 'gårdsanger' i Venstre, hvis han taber det, der indtil for få måneder siden lignende en sikker valgsejr på gulvet, siger Qvortrup og peger på, at Venstre-baglandet i den situation vil skulle vælge mellem næstformand Christian Jensen og tidligere forsvarsminister Søren Gade som ny formand.

Thorning behøver ikke nødvendigvis ikke gå af, hvis Løkke trækker det længste strå på balgaftenen , siger Qvortrup:

Thorning vs Løkke: 'Den bedste duel mellem de to'
Thorning vs Løkke: 'Den bedste duel mellem de to'

- Hvis Thorning tabe regeringsmagten, men sikrer Socialdemokraterne fremgang, vil hun ikke være tvunget til at gå. Jeg siger ikke, at hun bliver, men hun vil selv kunne vælge, om hun vil fortsætte som S-formand.

Onsdags aften mødes Thorning og Løkke i den sidste statsministerkandidat-duel på DR 1.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx