Af Sebastian Kirk,Trina Nielsen - 13/02-18 22:33; Opdateret: 14/02-18 06:04

Hver 10. mand har denne uhøflige vane på dates: 'Jeg synes, det er dårlig opdragelse'Hver 10. mand har denne uhøflige vane på dates: 'Jeg synes, det er dårlig opdragelse'

Flere mænd end kvinder har svært ved at lægge telefonen fra sig på en date. Det giver tryghed, mener eksperter.

storybild

Nogle - især mænd - har svært ved at lægge mobilen fra sig, når de er på date. Det finder langt de fleste irriterende.

Levende lys på bordet, vin i glasset og amoriner i luften. I dag er det Valentins Dag, og for mange er det lig med en romantisk middag med kæresten eller en date i aften.

Men flere kvinder føler sig som det tredje hjul, da der ofte sniger sig en ubuden gæst med på daten: Smartphonen. En ny undersøgelse fra Huawei viser nemlig, at hver 10. mand har deres telefon liggende fremme på bordet, når de er på date.

Psykolog Morten Munthe Fenger har forsket i afhængigheden af smartphones og skrevet bogen 'Mobilen tager magten'. Han mener, en del af forklaringen skal findes i usikkerhed.

»Manden har mere social angst, end kvinden har. Når vi har telefonen fremme på en date, handler det om, at vi ikke tør satse os selv,« forklarer han og fortsætter:

»Det giver en sikkerhed og tryghed, når man har noget, man kan aflede sin egen opmærksomhed med.«

»Det giver en enormt stor øv-følelse i kroppen, når man ser den, man godt kan lide, kigger på sin telefon. Så føler man sig ignoreret, afvist og overset.«

Morten Munthe Fenger, psykolog

Her erklærer parterapeut Katrine Axholm sig enig.

»Det er jo meget konfronterende, sårbart og blottende at sidde på en date - fordi vi ved jo godt alle sammen, at man sidder og kigger hinanden an,« siger hun og fortsætter:

»Der kan telefonen være et anker eller en stok, man kan stå og læne sig lidt op ad.«

Når det så er sagt, advarer hun på det kraftigste imod, at man har sin telefon liggende på bordet, hvis det ikke er strengt nødvendigt.

»Jeg synes, det er dårlig opdragelse. Det svarer jo til, at man sidder sammen på en café, og den ene kigger rundt i lokalet efter noget andet, der er mere spændende,« siger Katrine Axholm.

Undersøgelsen fra Huawei viser desuden, at det er forskelligt, hvordan mænd og kvinder reagerer, hvis en date sidder og sender eller tjekker beskeder på telefonen. 68 procent af mændene finder det irriterende, mens hele 81 procent af kvinderne mener det samme.

»Mænd er måske mere handlingsorienterede og føler, de er nødt til at reagere, når der kommer en besked. Der vil kvinder gerne have relationer til at fungere, og det fungerer kun, hvis man er opmærksomme på hinanden,« forklarer psykolog Morten Munthe Fenger.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Alternativet-medlem sammenligner...
bt.dk
Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Midt under royalt bryllup:...
bt.dk
Unge hærger børnehaver: 'Det gør både...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx