Af - 22/02-16 04:00

Eksplosion: Voksne på ADHD-medicin tyvedobletEksplosion: Voksne på ADHD-medicin tyvedoblet

Gennem de seneste ti år er antallet af 20-64 årige, der har fået en recept på ADHD-medicin steget med 2000 procent. Eksperter advarer om risikoen for misbrug.

Bildstrecke im Grossformat »

Koncentrationsbesvær, uro og impulsivitet. Det er nogle af de problemer, som et stigende antal voksne får medicin mod.

I 2014 fik 21.288 i alderen 20 til 64 år en recept på ADHD-medicin. Det er en tyvedobling siden 2004, hvor 1.107 voksne indløste en recept. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men ADHD-medicin er oprindeligt udviklet til børn, og først i 2013 blev enkelte præparater godkendt til voksne. Mindst 40 procent af den medicin, der blev udskrevet til voksne i 2014, var kun godkendt til børn.

Farlig trend breder sig: Misbruger ADHD-medicin
Farlig trend breder sig: Misbruger ADHD-medicin

Professor og overlæge Poul Videbech synes, det lyder som en ‘meget voldsom stigning’, men understreger, at man ikke ved, hvad den dækker over.

- Nogle voksne har vældigt gavn af disse mediciner. Men vi ser også en stigende grad af patienter, som ikke har det, og aldrig skulle have haft dem. Blandt andre i virkeligheden bipolare patienter, som kan blive helt destabiliserede og psykotiske, siger Poul Videbech, der også kan konstatere at flere misbruger af ADHD-medicin.

Speciallæge i klinisk farmakologi og tidligere redaktør for Månedsbladet Rationel Farmakoterapi, Thor Buch Grønlykke, mener, at medicinsk behandling for ADHD har nået et alt for stort omfang hos voksne.

Forskere: Tvivl om hvor godt ADHD-medicin virker
Forskere: Tvivl om hvor godt ADHD-medicin virker

- Jeg er ikke i tvivl om, at medicinen har en effekt på kort sigt, men der er ikke noget, som tyder på, at det forbedrer børn og voksnes prognose på lang sigt, og det er bekymrende, når medicinen bruges til langtidsbehandling.

Praktiserende læge og formand for Lægeforeningens medicinudvalg, Michael Dupont har svært ved at vurdere, om lægerne udskriver for mange recepter på ADHD-medicin.

Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD
Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD

- Vi ser uden tvivl nogle, der bliver hjulpet, men vi skal ikke være blinde for, at der er risiko for misbrug, og det ville være naivt at tro, at det ikke også foregår. Det er en svær patientkategori.

Af samme grund mener Michael Dupont, det er vigtigt, at psykiaterne er så meget inde over udskrivningen af medicin som muligt.

Overlæge og Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen, mener ikke, det er en urimelig andel voksne, der får medicin, når man tager i betragtning, hvor mange man regner med, der har diagnosen.

- Men der er sket rigtigt meget på kort tid, og derfor gik vi i Dansk Psykiatrisk Selskab også ind og lavede nogle retningslinjer på området på et tidligt tidspunkt, fordi vi gerne ville være med til at sikre, at alle får behandling af bedste kvalitet.

Torsten Bjørn Jacobsen pointerer, at medicinen aldrig må stå alene som behandling.

- Det er ikke meningen, at medicineringen skal fortsætte livet igennem. Derfor har vi brug for meget mere viden om, hvad der virker på lang sigt, når det kommer til ADHD-behandling, siger han

Grundet vinterferien har det ikke været muligt at få en kommentar på stigningen fra Sundhedsstyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx