Af - 02/05-14 09:35

Amok over hundelort: Vi er blevet dårligere naboerAmok over hundelort: Vi er blevet dårligere naboer

Nabokonflikter løses i stigende grad med myndighedernes hjælp. Hvad der før kunne løses med en snak over hækken, ender i dag oftere med retslige kendelser.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Hvis naboens træ skygger for solbadning i haven og det fører til nabostridigheder, er det i stigende grad tilfældet, at konflikten ender med en retslig kendelse frem for en snak over hækken.

Tal fra Foreningen af Hegnssyn i Danmark viser, at mens forlig og fælles løsninger kun steg med 2 procent fra 2011 til 2012, er antallet af kendelser i samme periode steget med 15 procent. Samtidig måtte foreningen afvise 5.000 af de i alt 6.000 årlige henvendelser om nabostridigheder, fordi deres konflikter handler om alt muligt andet end hegn og hæk.

Politiet rykkede ud til kvindeskrig og bankelyde, men der var noget helt andet galt
Politiet rykkede ud til kvindeskrig og bankelyde, men der var noget helt andet galt

Det skriver Bolius’ magasin BEDRE HJEM

Ifølge landinspektør Anne Kristine Mouritsen, der er mægler i nabostridigheder, skyldes balladen på matriklerne om bagvedliggende behov eller sårede følelser. Og nogle er meget blufærdige, mens andre har meget få grænser.

Er det her Danmarks bedste nabo?
Er det her Danmarks bedste nabo?

- For nogle er en hundelort i græsrabatten en direkte provokation, for andre er det blot en hundelort. Folk reager på meget forskellige ting, men generelt for konflikterne er, at vi er bange for ikke at få vores behov, som eksempekvis ro om natten eller orden i omgivelserne opfyldt, siger hun til BEDRE HJEM.

At nabokonflikter nu oftere kører op i en spids og ender med myndighedernes indblanding handler også om, at vi er blevet dårligere til at acceptere forskellighed. Vi bosætter os i stigende grad i nærheden af mennesker med de samme værdier som os selv. Vi er blevet vant til, at naboen ligner os selv og har mistet det, som sociolog ved Aalborg Universitet Anja Jørgensen kalder 'forskellighedskompetence.'

Gør din nabo en tjeneste og tjen en ekstra skilling
Gør din nabo en tjeneste og tjen en ekstra skilling

- Vi har ikke længere den indsigt i forskellighed, som vi havde engang. Det handler ikke om, at vi er nogle egoistiske, dumme svin eller ikke respekterer andre mennesker, men vores moderne homogene bosætning gør simpelt hen, at vores forskellighedskompetencer er gået tabt, siger hun til BEDRE HJEM.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Røde Kors med nødråb: 'Situationen er...
bt.dk
Henriks død ændrede tradition hos...
bt.dk
Uhyggelige detaljer: 19-årigt par...
bt.dk
'Luksusfælden'-par endte i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx