Af Ritzau - 23/09-16 15:13; Opdateret: 23/09-16 16:33

Landbrugets rolle i MRSA-sag skal nu også undersøgesLandbrugets rolle i MRSA-sag skal nu også undersøges

MRSA-redegørelse, som Fødevarestyrelsen er afkrævet, skal også afdække landbrugets rolle, oplyser minister.

storybild

Landbrugets rolle i den omstridte MRSA-sag skal nu undersøges, lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Knap 3000 danskere blev i 2014 smittet med den antibiotikaresistente stafylokokbakterien MRSA, som findes i to af tre danske svinebesætninger. (Billede: Scanpix/Claus Bech)

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er vendt på en tallerken. Han vil nu have interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers rolle i den omstridte sag om multiresistente bakterie MRSA undersøgt.

Det fremgår af en opdatering på Facebook, som ministeren lagde op tidligere på ugen. I opdateringen lyder det, at han ikke udelukkende vil undersøge Fødevarestyrelsen, selv om det fremgår, at han mener, at det er det mest centrale.

- Jeg vil gerne imødekomme andre ønsker. For mig er det vigtigt, at hele sandheden kommer frem, lyder det fra Esben Lunde Larsen.

Med dokumentaren "Den dag penicillinen ikke virker" fra DR blev det påvist, hvordan Landbrug & Fødevarer i mindst to tilfælde har forsøgt at forhindre Fødevarestyrelsens undersøgelser af MRSA på de danske avlsgårde.

Det er gårde, som leverer svin til resten af landbruget.

En af de gange, hvor interesseorganisationen forsøgte at forhindre en af undersøgelserne, lykkedes det ifølge DR at få den afværget, da Landbrug & Fødevarer henviste til, at det ville medføre handelsmæssige konsekvenser.

Selv om ministeren tidligere har afvist at undersøge landbrugets rolle i sagen, har han nu skiftet mening.

- Jeg vil derfor nu bede Fødevarestyrelsen om bredt at belyse forløbet - herunder om landbruget eller andre interessenter skulle have påvirket den faglige rådgivning, som den ansvarlige minister og Folketing modtog i kampen mod MRSA, lyder det.

- Det er vigtigt, at man som borger og forbruger kan stole på, at Miljø- og Fødevareministeriet sammen med sundhedsmyndighederne tager vare på danskeres sundhed.

Spørger man Landbrug & Fødevarer, hilser de redegørelsen velkommen.

- Politikerne ønsker en redegørelse, og for os er det fint, at vores anbefalinger også indgår.

- Multiresistens er en udfordring, der ikke kun kræver danske svar, men også løsninger på globalt plan, skriver Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer i en mail til Ritzau.

Senest 26. oktober skal Fødevarestyrelsen aflevere redegørelsen om MRSA-forløbet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx