Af - 26/06-16 13:53; Opdateret: 26/06-16 14:05

Afstemning: Hvem er Danmarks største Preben?Afstemning: Hvem er Danmarks største Preben?

Hvad er der galt med det navn?

Bildstrecke im Grossformat »
Preben Elkjær var angriber på det danske fodboldlandshold, som han blandt andre var med til at få til EM i 1984. To år senere scorede han fire mål ved VM i Mexico - tre af dem i den berømte ydmygelse af Uruguay på 6-1. Og så vandt han et mesterskab med sin italienske klub Verona i 1985. Preben Steen Nielsen er manden, der ser ud til at puste nyt liv i det danske navn. Med sit opfindsomme påfund at ville give 10.000 kroner til forældre, der vil navngive deres barn Preben, er det måske ham, der sørger for, at navnet ikke forsvinder fra navnestatistikken Preben Kaas var en folkekær skuespiller, der gav danskerne gaven, Nikolaj Lie Kaas, som ses her på billedet sammen med sin far og mor. Skuespilleren, instruktøren og manuskripforfatteren blev i 1970 hædret med Bodilprisen for bedste mandlige birolle for rollen som Dynamit-Harry i 'Olsen-banden på spanden.' Aben Preben er den seneste navnebror til de øvrige, store danskere i dette galleri. Vi spår den lille fyr en stor fremtid. Preben Kristensen er skuespiller og entertainer. Han er bedst kendt for at være den ene grundpille i 'Linje 3,' hvor især hans parodier af Dronning Margrethe vakte latter hos publikum. Ridderen af Dannebrog er i øvrigt den danske stemme bag eksempelvis 'Genie' og 'Woody' i henholdsvis 'Aladin' og 'Toy Story' - begge store Disney-succeser. Preben Wilhjelm er medstifter af Socialistisk Folkeparti (SF) og var senere chef for dokumentargruppen på DR. Efterfølgende har han været med til at etablere journalist-uddannelsen på Roskilde Universitet. Preben Uglebjerg var skuespiller og sanger. Med sangen 'Vi rokker os ikke' fra 1965 regnes han for at stå bag den første danske rock'n'roll-indspilning. Han blev en kendt revy-stjerne og konferencier og lagde også dansk stemme til hunden 'Pongo' og panteren 'Bagheera' fra tegnefilmene '101 dalmatinere' og 'Junglebog'.

Der er masser at være stolt af, hvis man hedder Preben. For man deler navn med en stribe store danskere, der hver især har sat markante aftryk på dansk historie.

Men det går ned ad bakke for navnet, der, ifølge navnebetydning.dk, stammer fra det oldnordiske navn Pridbor, som betyder "forrest i kamp". Rimelig sejt i øvrigt.

Ifølge Danmarks Statistik var der i januar 11.900 personer med navnet Preben i Danmark. Det er 281 færre end året før. Og problemet er, at så godt som ingen nyfødte bliver navngivet Preben.

Danmarks Statistik fører et såkaldt navnebarometer. Det er senest opdateret, så tallene fra 2014 er med. Her er kendsgerningen klar: Fra 2004 til 2014 kom der kun en enkelt Preben til. Det skete i 2011.

Ville give 10.000 for navnebror: Her er den nye Preben
Ville give 10.000 for navnebror: Her er den nye Preben

Grafik: Danmarks Statistik

Den nedadgående kurve har fået Preben Steen Nielsen fra Vejle til at tibyde 10.000 kroner til de forældre, der skænker ham en ny navnebror. Det er indtil videre ikke lykkedes for ham, så derfor har han fået opkaldt en abe efter sig.

Siden 2014 er mindst én ny Preben dog kommet til. I april befandt en dansk mor sig i New York med sin ni måneder gamle søn, Preben. Og hvilken storhed, der åbenbart er tilknyttet navnet. For selveste den måske kommende amerikanske præsident, Hillary Clinton, kom forbi, og hun fik hilst godt på den lille fyr med det stolte navn.

Vildt tilbud: Giv dit barn dette navn og tjen 10.000 kroner
Vildt tilbud: Giv dit barn dette navn og tjen 10.000 kroner

Hjælp os med at finde ud af, hvem der er Danmarks største Preben. Det er svært med så gode kandidater på listen, men giv alligevel din mening til kende i afstemningen her.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx