Af - 11/03-15 06:13; Opdateret: 11/03-15 09:13

Allergi smadrer unges livskvalitetAllergi smadrer unges livskvalitet

Hver femte allergiker mellem 18-29 får ingen behandling for deres lidelser. Det går ud over livskvaliteten, som er på samme lave niveau som fx ældre med hjertekarsygdomme.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Foråret er over os, pollenet svæver frit i luften, og for én ud af fem allergikere i alderen 18-29, er det ekstra slemt. De får nemlig ingen eller mangelfuld behandling for deres lidelser. Det viser en undersøgelse fra januar 2015 foretaget af Analyse Danmark blandt 1.126 unge med allergisk rhinitis - allergi over for pollen, husstøvmider, pelsdyr og skimmelsvamp.

Er du ung og plaget af allergi, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv på bnw@mx.dk

Den manglende behandling tager ifølge allergi-forsker og lektor ved Aalborg Universitet, Karin Dam Petersen, hårdt på de unges livskvalitet.

- Undersøgelser viser, at høfeber-patienter på dage med symptomer har samme lave livskvalitet, som for eksempel ældre med hjertekarsygdomme, folk med alvorlige muskelsmerter eller diabetes-patienter. Derfor kan det virke besynderligt, at mange fravælger behandling og i stedet gennemgår de samme lidelser år efter år, siger hun og understreger, at høfeber ikke er en sygdom, der forsvinder med tiden.

Nej, faktisk bliver den kun værre. Undersøgelser viser, at 25 procent af alle høfeber-patienter enten har eller på sigt udvikler astma. Noget 42 procent af de adspurgte unge i Analyse Danmarks undersøgelse ikke var klar over.

Gymnasielever med allergi scorer en hel karakter lavere end normalt
Gymnasielever med allergi scorer en hel karakter lavere end normalt

Ifølge professor på Allergicentret på Odense Universitetshospital, Ronald Dahl, stopper rækken af følgesygdomme ikke her., og de unges nonchalante tilgang til allergien kan på sigt få alvorlige konsekvenser:

- Allergi er en kompliceret lidelse, som bør tages meget alvorligt. Gør man ikke det, og vælger man behandling fra, kan det medføre komplikationer i for eksempel slimhinderne, hvor kronisk bihule-og øjenbetændelse kan være en konsekvens, siger han.

Ifølge Astma-Allergi Danmark anslås det, at flere end en million danskere lider af høfeber.

Er du ung og plaget af allergi, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv på bnw@mx.dk

Denne 7-årige dreng er allergisk over for sig selv
Denne 7-årige dreng er allergisk over for sig selv

Folk med store næser er mere plaget af allergi
Folk med store næser er mere plaget af allergi

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx