Af - 18/08-15 06:09; Opdateret: 20/08-15 08:29

Hver sjette offer føler voldtægten er deres egen skyldHver sjette offer føler voldtægten er deres egen skyld

17 procent af alle voldtægtsofre, der opsøger Rigshospitalet, siger som begrundelsen for ikke at gå til politiet, at de føler sig medskyldig i sin egen voldtægt, viser undersøgelse. - Så er Danmark grundlæggende ikke et ligestillet samfund.

storybild

(Billede: Polfoto)

Hvorfor gik jeg ikke senere hjem, og hvorfor havde jeg ikke en længere kjole på?

Sådan begrunder mange voldtægtsofre, hvorfor de ikke anmelder voldtægten til politiet, viser en undersøgelse blandt 805 voldtægtsofre, der har modtaget behandling på Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb i perioden 2008 til 2012.

Hver sjette - eller 140 personer - udlod helt at anmelde voldtægten, fordi de føler sig medskyldige i deres egen voldtægt. Ti procent undlod at anmelde sagen, fordi de bare ønskede at glemme, ti procent frygtede represalier, og tre procent havde negative erfaringer med politi og manglede tillid til retssystemet.

Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige
Kæmpe forskel: Ti gange så mange anmeldte voldtægter i Sverige

- Det er en meget stor del af kvinderne, der føler, at de selv er medskyldige. De tænker, hvorfor ventede jeg ikke fem minutter med at gå hjem, hvorfor havde jeg den korte kjole på. De tror, at hvis de bare ikke gør det igen, så sker det ikke en anden gang. Der er også mange, der bare vil glemme - når de har været udsat for det helvede af et overgreb, som de har været igennem. Det ønsker de ikke at gennemleve i retten, siger Hanne Baden Nielsen, leder af Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre.

Metroxpress fortalte i går, at 3.600 kvinder årligt ifølge justitsministeriets offerundersøgelse føler sig tvunget til sex i løbet af et år. Blot 60 bliver i snit dømt for voldtægt.

Altså #kun1af60.

Til et samråd talte Socialdemokraternes formand og daværende justitsminister Mette Frederiksen netop om det, at kvinder ikke melder voldtægt, fordi de selv føler skyld.

Artiklen fortsætter under videoen.

En ud af 60 voldtægter fører til dom
En ud af 60 voldtægter fører til dom

- Jeg synes, det er endnu værre, at der er 17 procent, der oplever, at det er deres egen skyld. Så længe der er piger og kvinder i Danmark, der har den vildfarelse, at de har nogen som helst egen skyld i en voldtægt, så er Danmark grundlæggende ikke et ligestillet samfund. Det er det, som legitimerer og refærdiggør kvindeundertrykkelse. Det er jo det, som voldtægt er udtryk for i min optik, siger hun.

I offerundersøgelsen fra Justitstministeriet har man også spurgt, hvorfor kvinder vælger ikke at anmelde. Her siger 27 procent, at de ikke føler, det var kriminelt, da de blev tvunget til sex og 16 procent siger, at det var fordi, det var en partner, og det ville gå ud over børnene.

- Der er så mange grunde til, at folk ikke anmelder voldtægt. En del mener ikke, at de har været udsat for noget kriminelt, andre at anmeldelsen ikke vil nytte noget, og det vil gå ud over andre, siger forskningschef Britta Kyvsgaard.

LÆS OGSÅ: Lises voldtægtsmand blev ikke dømt: - Som om jeg havde lyst til at have sex der på asfalten

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx