Af Julie Bülow,Trina Nielsen - 13/03-18 22:44

Psykolog til unge: Større bryster fjerner ikke dine problemerPsykolog til unge: Større bryster fjerner ikke dine problemer

Når unge kvinder får lavet bryster for at 'få det bedre med sig selv', kan det være et skråplan, mener psykolog.

storybild

Større bryster er stadig et hit blandt danske kvinder. Tusinder får hvert år lavet brystforstørrende operationer, og særligt i de seneste 10 år er antallet af kvinder, der lægger sig under kniven, mangedoblet.

Men man bør overveje indgrebet nøje, lyder det nu fra en psykolog. At få lavet større bryster er nemlig ikke en løsning på problemerne, hvis man går og har det skidt med sig selv.

Via sit job møder psykolog Camilla Bruun fra Center for Selvværd ofte unge kvinder, der overvejer brystoperationer:

»Jeg har talt med mange, som følte, at deres selvværd ville blive bedre, hvis de fik større bryster. Det sker som regel ikke. Brystforstørrelsen er ofte et quick fix, og efter lidt tid vil følelsen af utilstrækkelighed komme tilbage i en ny form.«

Ifølge hende giver det en midlertidig følelse af kontrol, når man gør noget konkret ved sit udseende:

»Det giver en vis tilfredsstillelse og følelse af tryghed. Men man bliver ofte skuffet, når målet er nået, og man så ikke opnår den varige tilfredsstillelse,« siger psykologen og forsætter:

»Unge mennesker bliver hele tiden konfronteret med billedet af at skulle være perfekt på de sociale medier. Det bliver let at hoppe på historien om, at 'hvis jeg kommer til at se sådan ud, så bliver det hele bedre'.«

Ifølge de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen fik knap 2.000 kvinder lavet større bryster i 2016 – mere end en firedobling på 10 år.

Ifølge Bo Jønsson, overlæge ved privathospitalet Hamlet Aleris, er det oftest kvinder mellem 18 og 30 år, der får lavet større bryster. Og han mener, det reelle tal er højere:

»Det er ikke lovpligtigt at indberette, og ikke alle gør det. Så vores bud er, at der formentlig er 5.000, der får implantater om året.«

For at undgå forhastede operationer siger loven, at der skal gå mindst en uge fra første konsultation til operation.

20-årige blogger Fie Laursen, i anledning af selvbiografien Min Ærlighed. (Billede: Linda Kastrup)

Fie Laursen får større bryster: »Jeg kommer helt sikkert ikke til at fortryde«

Efter to år med et utal af injektioner til at forstørre læberne, har 21-årige Fie Laursen faktisk fortrudt, at hun ændrede på sine naturlige læber. Det fortæller hun til Metroxpress. Nu vil hun have deres naturlige størrelse tilbage.

Men når bloggeren den 7. maj skal under kniven og have lavet større bryster, er hun helt overbevist om, at hun ikke vil ændre mening.

»Jeg føler ikke, det er det samme. Mine bryster var altid de mindste i omklædningsrummet. Og jeg forbinder klart store bryster med større femininitet, så jeg har siden jeg var helt ung ønsket mine bryster større end de er. Det er ikke bare en impuls-idé, den har været længe undervejs.«

For et år siden gik hun derfor til et privathospital for at få en konsultation omkring brystforstørrelse.

»Jeg besluttede, at jeg ville vente og se, om jeg ændrede mening over tid. Mange sagde til mig, jeg ville vokse fra ideen. Men jeg har stadig ønsket, så nu har jeg besluttet, at det skal være. Jeg kommer helt sikkert ikke til at fortryde det,«.

Men blandt andre Fie Laursens kæreste har længe været imod ideen, fortæller hun.

»Han prøvede længe hver dag, at tale mig fra det. Han synes ikke det er lækkert eller charmerende med større bryster. Men jeg satte mig ned med ham, og forklarede, at det her ikke handler om, hvordan andre har det med mine bryster, og hvad andre mener. Jeg gør det for min skyld alene,« siger hun.

Og det kunne hendes kæreste godt forstå. Siden har han bakket hendes beslutning op, fortæller hun. Indtil videre, er hun usikker på, om hun skal have 3- eller 400 mg i brysterne, men klinikken har en VR-brille, hvor hun kan få testet størrelsen af på sin egen krop inden hun vælger.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen stoppet midt i forklaring
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
9-årige Leo meldt savnet: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx