Af - 05/01-15 13:31; Opdateret: 05/01-15 16:44

Derfor brænder man levende lys i aftenDerfor brænder man levende lys i aften

Hvis du ser tre lys i vinduet hos naboen, så skal du ikke undre dig.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Johanna Tibell-gartz)

Mandag aften er det Helligtrekongersaften, og det betyder, at mange vil brænde tre lys for at markere slutningen på julen.

Ifølge overarkivar på Folkemindesamlingen, Else Marie Kofod, er traditionen med de levende lys langtfra ny. Man har brændt lys på Helligtrekongersaften i flere hundrede år i Danmark.

- Traditionelt var det et tre-delt lys, hvor det gav et lille knald, når de tre arme brændte ned, fortæller Else Marie Kofod, der står bag ph. d. afhandlingen 'I følge traditionen. Hverdag og fest gennem 200 år.' fra 2005, til metroxpress.

I dag kan tre almindelige stearinlys dog også klare ærterne. Det skulle være muligt at opdrive de tre-armede lys i genbrugsforretninger, der bliver drevet af kristne organisationer.

Tidligere markerede Helligtrekongersaften julens 12. dag, og at højtiden nu havde nået sin slutning. I mange familier har man stadig tradition for at lade juletræet stå i stuen og lade julepyntet hænge indtil da. Men nu er julen rykket frem i kalenderen, og træet ryger i mange hjem ud allerede første juledag.

- Før i tiden begyndte julen nærmest først med juletræet d. 24. - men nu er det snarere sådan, at det slutter juleaften. Allerede i juledagene kommer der reklamer for nytårs, siger overarkivaren til metroxpress.

Forskere: Derfor er adventskransen farlig for dit helbred
Forskere: Derfor er adventskransen farlig for dit helbred

Og netop nytåret har indtaget julens gammelvante plads, vurderer Else Marie Kofod.

- Nytårsaften er blevet et meget større arrangement. For 50 år siden mødtes man måske med nogle venner og fyrede lidt krudt af - men det var langtfra den fest, som vi kender i dag, hvor gæsterne dukker op i deres fineste tøj og drikker champagne, lyder det fra overarkivaren.

Hos sognepræsten i Hellig Kors Kirken på Nørrebro i København lyder det også som om, at traditionen med de tre-armede lys er på tilbagetog blandt danskerne.

- Vi sælger ikke ret mange 'gadgets' i form af lys og lignende til lejligheden, og folk efterspørger ikke arrangementer til Helligtrekonger, lyder det fra præsten Jens Andreas Christensen til metroxpress.

Sognepræsten mener i første omgang, at det er lidt pudsigt, at man overhovedet fejrer Helligtrekongers-aften. Ifølge de oprindelige bibelske skrifter, er ingen dele af det tredelte ord nemlig særlig korrekt.

- De var ikke konger, de var ikke tre og de var heller ikke hellige. Historien lyder blot, at der kom vise mænd fra Østerland. Men det er nok et tegn på, at en fortælling bliver bedre med tiden, siger Nørrebro-præsten.

I stedet mener præsten, at man måske kunne udnytte højtiden på en anden måde. For eksempel til at lade lyset symbolisere forårets komme, eller måske tage historien om de tre vise mænd, der kom det nyfødte Jesu-barn gaver i form af guld, røgelse og myrra.

- Det kunne måske være en anledning til, at man kunne se folk fra øst som nogle, der havde noget at byde på, og ikke bare sådan nogle, der plukker frugt til få kroner i timen, lyder et bud fra Nørrebro-præsten.


LÆS OGSÅ: TV: Hvordan ville din familie se ud, hvis de spiste julemiddag sammen - og var hunde?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx