Af - 28/09-16 13:47; Opdateret: 28/09-16 14:02

TV: Engelsk medie griner - Her bliver Frederik og Karina dækket med kanelTV: Engelsk medie griner - Her bliver Frederik og Karina dækket med kanel

Hvorfor overdynger danskere hinanden med kanel, når nogen fylder 25 år? En traditionsforsker giver svaret.

Bildstrecke im Grossformat »

Du har virkelig ikke lyst til at være single i Danmark, når du fylder 25 år.

Med den overskrift morer engelske The Mirror sig over en nyere dansk tradition, hvor 25 års-fødselarer bliver overdynget med kanel. Nogle gange på ret opsigtsvækkende vis.

Men er det så slemt at blive offer for et kanel-angreb?

Ifølge 25-årige Frederik Rams fra Hirtshals-området, der havde fødselsdag i torsdags, var det en sjov oplevelse, selvom det kradsede godt i huden.

På sit arbejde blev den unge shipping-agent slæbt afsted og spændt fast til et stativ. Inden fik han dog lov til at skifte tøj og tage maske på.

- De sprøjtede vand på mig, men jeg fik også kærnemælk, flødeskum og margarine, så det klistrede godt. De fyldte en pulverslukker og tømte også et par bøtter med kanel. Måske seks kilo, siger han og fortæller, hvordan det føltes.

- Det er slemt, lige når det står på, men det er jo hurtigt overstået. Det klør og kradser en del, men det er ikke så slemt, som jeg frygtede, siger han.

MUSIKANMELDELSE: Skidt og kanel i Kylies julegodtepose
MUSIKANMELDELSE: Skidt og kanel i Kylies julegodtepose

Frederik Rams fik en tur igen senere, da kammeraterne overraskede ham til håndbold og spændte ham fast til en lygtepæl, fortæller han.

Rystede og fik koldt vand
Karina Røjkjær fyldte 25 i søndags, men selvom hun Aarhusianeren har en kæreste, slap hun ikke for kanel.

Hun holdt fødselsdag hos sin mor, da hun blev overrasket.

- De om med nogle dykkerbriller og sagde, at jeg skulle finde noget gammelt tøj frem, for nu var det nu. Jeg gik selv med, for ellers ville jeg blive bundet, siger hun.

- Jeg var lidt nervøs og rystede lidt, og så fik jeg koldt vand ned over mig, så kanelen kunne sidde fast, siger hun og fortæller, at det faktisk var en god oplevese at blive offer for det brune pulver.

- Der var ingen sure miner, det var sådan en god dag, og det var smadderskægt. Det er ikke ubehageligt, hvis man selv kan få lov til at styre det lidt. Har man de rigtige venner, er det meget fredeligt.



Hvis du har en sjov video eller gode billeder fra da du selv eller en ven fik kanel, så vil vi gerne se dem. Send dem til journalist Christian Hansen på cha@mx.dk


Mundheld fra Nordjylland

Hvordan traditionen præcis er opstået er uklart, men ifølge traditionsforsker, Else Marie Kofod, fra Dansk Folkemindesamling, er der tale om et nyere påfund.

- Det er noget, der er kommet i de sidste årtier af 1900-tallet. Måske i 1980’erne. Jeg har ikke kunnet spore, hvor det præcis er kommet fra, men i Nordjylland har man et mundheld om piger, der bliver gift sent. Det lyder: “Hun har fået kanel til sin hat,” siger forskeren og fortæller, at de første kendte eksempler er fra Nordjylland, hvorefter traditionen har spredt sig til hele landet.

'Den store bagedyst'-Mickis opskrift på den perfekte gulerodslagkage
'Den store bagedyst'-Mickis opskrift på den perfekte gulerodslagkage

Rasmus Bæk har sammen med en ven oprettet en netbutik, hvor man kan leje en pulverslukker med kanel.

Han fortæller, at det er danskere fra hele landet, der kommer og henter kanel-våbnet. Dog er det flest fra Aarhus, hvor butikken ligger, fortæller han.

- Der er meget stor diversitet i kundegruppen. Der er flest drenge, men der er også piger, der vil give deres veninde en tur, siger han.

Det er i øvrigt en halvpebret omgang at give kanel. Rasmus Bæk fortæller, at det koster 60 til 100 kroner kiloet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Handelskrig afblæst: Kina lover at...
bt.dk
Er denne pølsevogn en øjebæ? Det...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx