Vagtcentraler: Opkald fra ambulancen forsvinder ikkeVagtcentraler: Opkald fra ambulancen forsvinder ikke

Samtlige opkald mellem ambulancer og vagtcentralen bliver optaget og gemt, så man bagefter kan tjekke behandlingen, lyder det fra fire danske regioner, mens det fra Region Hovedstaden hedder, at opkald af tekniske årsager ikke altid gemmes.

Den 8. oktober døde treårige Htaw af et astmaanfald i Nexø på Bornholm. Metroxpress har interviewet forældrene og gennemgået sagen, hvilket blandt andet har fået sundhedsministeren til at kræve en redegørelse fra Region Hovedstaden. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Et centralt opkald foretaget via radiosystemet Sine fra ambulancen til vagtcentralen er ikke blevet gemt som lydfil hos Region Hovedstaden i sagen om den treårige dreng Htaw, der døde af et astmaanfald på Bornholm.

Dermed kan forældrene ikke få fuld indsigt i sagen og et svar på, om deres søns liv kunne have været reddet, da det forsvundne opkald ville kunne vise, hvornår Htaw fik hjertestop første gang, og hvad der blev sagt og besluttet i de første afgørende minutter af behandlingen.

Region Hovedstaden har ikke svaret metroxpress på, hvorfor det netop kun er dette ene ud af i alt 12 opkald i sagen, der i dag er væk.

‘Akutberedskabet modtager over en million opkald om året. Akutberedskabet er ikke forpligtet til at optage disse opkald. Af tekniske årsager er det ikke altid, at et opkald bliver voicelogget,’ hedder det i svaret.

Men spørger man landets øvrige fire regioner, er svaret noget andet, selv om de fem regioner bruger det samme radiosystem. Her lyder det entydigt, at samtlige opkald over Sine mellem ambulancer og vagtcentralen altid gemmes automatisk.

- Al vores kommunikation med beredskabet bliver optaget på lydfil, siger vagtcentralleder Kurt Kongerslev, Region Midtjylland.

Minister kræver svar: Hvordan kan opkald om Htaws død blive væk?
Minister kræver svar: Hvordan kan opkald om Htaws død blive væk?

Præhospital direktør Benny Jørgensen i Region Sjælland har aldrig oplevet, at lydfiler blev væk:

- De gange, hvor vi har skullet bruge lydfiler i forbindelse med sager eller i forhold til stikprøver af kvaliteten, har vi ikke oplevet, at alt ikke var der.

Region Hovedstaden er ved at lave en teknisk redegørelse om det forsvundne opkald, ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger, om Htaw kunne have fået en bedre behandling.

Fortalte intet til Htaws forældre
Region Hovedstaden undlod at fortælle Htaws forældre, at det mest centrale opkald var blevet væk i systemet, da de fik en redegørelse.

Det viser metroxpress’ aktindsigt i en række interne mails, hvor lydfilen fra det centrale opkald bliver efterlyst.

Den forsvundne lydfil: Mysteriet om Htaws sidste minutter
Den forsvundne lydfil: Mysteriet om Htaws sidste minutter

Den 24. oktober, to dage før er møde med forældrene, eftersøger en medarbejder i Den Præhospitale Virksomhed et ‘opkald fra 1. ambulance på stedet hvor de anmoder om ass. til hjertestop!’:

‘Det haster da vi skal sende redegørelsen til Regionen om nogle timer,’ står der i mailen.

Forældrene fik en redegørelse i sagen på et møde på Bornholms Hospital den 26. oktober. Men her fortalte Region Hovedstaden ikke, at man på dette tidspunkt var klar over, at opkaldet – som det eneste ud af 12 opkald i sagen – ikke fandtes som lydfil.

Dagen efter mødet med forældrene skriver en medarbejder: ‘Jeg kan ikke finde et opkald til AMK med den melding. Så måske er det ikke alt, der bliver optaget, selvom systemet burde ‘suge’ alt, der kommer ind via basestationerne ...’

Metroxpress har forgæves forsøgt at få Region Hovedstaden til at svare på, hvorfor man ikke fortalte forældrene eller skrev i redegørelsen, at opkaldet var væk, samt hvor ofte det sker, at opkald ikke optages.

LÆS OGSÅ: Region fik penge til akutlægebil på Bornholm i juni - den holder stadig stille

LÆS OGSÅ: Bornholm uden akutlægebil: Treårig dreng døde af astmaanfald

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidste du det? 'Nybygger' er i...
bt.dk
Se den overraskende gestus her:...
bt.dk
DMI: Vejret bliver endnu værre - her...
bt.dk
Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx