Af - 20/09-16 04:00

Topforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemiTopforskere: Danskerne frarøves viden om farlig forbrugerkemi

Miljø- og fødevareministeren vil aflive Forbrugerrådets kemi-vagthund, som han mener ’forvirrer’ og skaber ’unødig bekymring’. Forskere advarer og kritiserer minister Esben Lunde Larsen (V).

storybild

Woman holding a deodorant antiperspirant bottle (Billede: Julia Stankevych)

Ni af landets mest anerkendte eksperter i kemikalier i hverdagsvarer som kosmetik og elektronik advarer nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mod at lukke Tænk Kemi under Forbrugerrådet.

- Det vil være grotesk, hvis borgerne skal hindres i at søge saglige oplysninger hos Forbrugerrådet, som har opbygget solid viden, og som er langt bedre til at kommunikere end nogen offentlig styrelse, jeg er bekendt med, siger professor Philippe Grandjean, Syddansk Universitet og Harvard University.

Kemi fra mademballage kan være skadeligt
Kemi fra mademballage kan være skadeligt

Han bakkes op af otte internationalt anerkendte, danske eksperter i hormonforstyrrende, kræft- og allergifremkaldende stoffer, som metroxpress har talt med.

Det er helt misforstået at lukke Tænk Kemi. Dumt og kortsigtet. EU er for langsom, og derfor har forbrugerne brug for Tænk Kemi for at få viden og for at kunne tage action selv. Christel Schaldemose (S), medlem af EU-parlamentet

Disse deodoranter er ulovlige
Disse deodoranter er ulovlige

Lunde Larsen mener ifølge et svar til Folketinget i maj år, at Tænk Kemi’s forbrugeroplysning er urimelig over for virksomhederne samt ’fører til forvirring og unødig bekymring hos forbrugerne’.

Forskerne er lodret uenige. De mener tværtimod, at Tænk Kemi styrker forbrugerne.

- De giver vigtige og gode oplysninger, som gør, at forbrugerne kan tage informerede valg, siger blandt andre, Ulla Hass, professor på DTU.

Minister afventer ny forklaring i sag om farlig kemi
Minister afventer ny forklaring i sag om farlig kemi

Miljø-og Fødevarestyrelsen skal ifølge Lunde Larsen varetage oplysningen til forbrugerne fremover, selv om netop disse to styrelsen i en evalueringsrapport i marts i år roser Tænk Kemi for ’sin troværdighed og evne til at informere’.

Ministerens beslutning er uforståelig, siger formand for Forbrugerrådet Anja Philip:
- Det er dybt beklageligt, at ministeren ikke lytter til sine egne embedsmænds kommentarer i evalueringen af Forbrugerrådet Tænk Kemi og nu også landets førende forskere på området.


LÆS OGSÅ: Ansatte hos Siemens Wind Power er blevet kronisk syge af farlig kemi

LÆS OGSÅ: Pas på farlig kemi i naturlige cremer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx