Af Ritzau - 31/10-16 08:33; Opdateret: 31/10-16 08:55

Jordemødre: Private luksusfødsler skaber øget ulighedJordemødre: Private luksusfødsler skaber øget ulighed

Samfundet bør betale for de udgifter, der sikrer et godt fødselsforløb, mener Jordemoderforeningen.

storybild

Gravide kvinder og forældre køber sig til omsorg, råd og vejledning i det private i forbindelse med et fødselsforløb. Det sker efter nedskæringer på barselsafdelingerne. Ifølge Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, bør det offentlige betale for de udgifter, der sikrer et godt fødselsforløb. (Arkivfoto) (Billede: Free/Www.colourbox.com)

Forældre betaler i højere grad for professionel pleje og omsorg før, under og efter en fødsel på grund af nedskæringer på barselsafdelingerne, skriver Berlingske.

Det skaber stor ulighed, mener Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen.

Ifølge hende bør det offentlige betale for de udgifter, der er nødvendige for at gennemføre et succesfuldt fødselsforløb.

- Der bør være en fast aftale i alle regioner om, at gravide, fødende og barslende har ret til professionel omsorg og rådgivning, siger hun.

Hun mener, at samfundet har udviklet sig, så det udbyder meget mindre omsorg.

Foreningen har registreret 59 privatpraktiserende jordemødre på deres hjemmeside, og siden 2011 er udbuddet vokset markant.

Nogle af de private tilbud, som gravide kvinder og deres familier benytter sig af, strækker sig over individuel fødselsforberedelse, daglig kontakt med en jordemor efter fødslen og hjælp til amning.

Ifølge Lillian Bondo er de aspekter afgørende for, at forældre kommer godt i gang med graviditeten.

Tilbuddene er opstået, efter at eksempelvis indlæggelsestiden på barselsafdelingerne i løbet af 15 år er bragt ned fra fire døgn til få timer.

Derfor bliver kvinder, der føder for anden gang, ofte sendt hjem fire til seks timer efter fødslen. Kvinder, der føder første gang, bliver tilbudt at blive natten over.

- Det kan godt være, at det offentlige oplever det som en ekstra udgift, men jeg oplever det som en investering, siger formanden.

Hun mener, at det er foruroligende, at de ting, der bliver anbefalet i forbindelse med en fødsel, ikke er tilgængelige for alle.

- Der er så mange sociale sundhedsforhold, der skaber ulighed, når det kommer til fødsler og graviditeter. Det her skal ikke skabe mere splittelse, siger Lillian Bondo.

Formanden oplever, at dem, der har rigtig meget brug for den ekstra assistance i forbindelse med et fødselsforløb, ofte er dem, der ikke har råd til at betale.

- Vi har at gøre med en masse kvinder og mænd, som har enormt meget brug for denne her omsorg. Men for mange af dem, er det ikke en mulighed, siger formanden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx