Af Ritzau - 16/05-17 12:21; Opdateret: 16/05-17 12:42

Dansk statsborger er anholdt for folkedrab i RwandaDansk statsborger er anholdt for folkedrab i Rwanda

49-årig mand med bopæl i Nordsjælland mistænkes for at have deltaget i drab på 1000 mennesker

storybild

Retten i Hillerød skal onsdag afgøre, om en dansk statsborger skal varetægtsfængsles, fordi han begæres udleveret til Rwanda. En lignende sag har Retten i Roskilde (billedet) tidligere taget stilling til. (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Marie Hald)

En dansk statsborger er tirsdag blevet anholdt for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda, oplyser anklagemyndigheden.

Aktionen skyldes en anmodning fra det afrikanske land. Rwanda ønsker den 49-årige mand udleveret til en straffesag.

Onsdag formiddag skal en dommer i Hillerød afgøre, om den anholdte skal varetægtsfængsles.

Manden er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1000 mennesker blev slået ihjel, udtaler senioranklager Martin Stassen i en pressemeddelelse.

Sagen har været længe undervejs. Det var helt tilbage i 2014, at Rwanda bad Danmark om at få manden udleveret. Men først tirsdag, efter mere end to års undersøgelser og overvejelser, har dansk politi altså anholdt den mistænkte.

- Den langvarige undersøgelse og strafferetlige vurdering skyldes blandt andet, at vi ad flere omgange har måttet vente i op til et år på supplerende oplysninger, forklarer Martin Stassen.

- Men nu er sagen fuldt belyst, siger han i pressemeddelelsen.

Om udleveringen faktisk vil ske, er endnu uafklaret. Det er Rigsadvokaten, der nu skal træffe en afgørelse. Mens dette arbejde står på, ønsker anklagemyndigheden altså, at den 49-årige er bag tremmer.

Det er Bagmandspolitiet - Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - der har arbejdet med sagen siden 2014.

Tidligere har Danmark udleveret en tidligere skoleinspektør til retsforfølgning i Rwanda for deltagelse i forbrydelser under folkedrabet.

Højesteret sagde i 2013 ja til udlevering, og denne sag behandles for øjeblikket i Rwanda, oplyser anklagemyndigheden tirsdag.

Folkedrabet fandt sted i 1994 og fandt sted efter et flystyrt, hvor landets præsident blev dræbt. Forbrydelserne var planlagt af en lille hutu-elite, som ikke ønskede at dele magten med tutsierne. I løbet af 100 dage blev omkring 800.000 mennesker slået ihjel.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Naboer stiktossede over nyt...
bt.dk
Wozniacki truer med boykot: 'Jeg...
bt.dk
Frustreret lærer lægger ‘fuldstændig...
bt.dk
Anders fik lavet ’Danmarks dummeste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx