Af - 06/03-15 08:25; Opdateret: 06/03-15 08:54

Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'

Mindst 5.000 danskere har af den yderst smertefulde Hortons hovedpine - også kaldet 'selvmordshovedpine'. Hvert år får flere stillet diagnosen. Især kvinder. Livsstil kan være årsagen, siger professor.

storybild

Hortons hovedpine - også kaldet selvmordsmordshovedpine - har fået det kedelige prædikat: The worst pain known to medical science (den værste smerte, som lægevidenskaben kender til, red.) Se video af de smertefulde anfald længere nede i artiklen.

En kniv, der bliver boret ind i øjet og drejet rundt.

Sådan beskrives det smertehelvede, som Hortons hovedpine-patienter gennemgår under et anfald.

Har du selv eller kender du nogen, som har haft sygdommen tæt inde på livet, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv på bnw@mx.dk

Den svære migræne-agtige lidelse, som også kaldes 'selvmordshovedpine', fordi flere patienter gennem tiden har taget deres eget liv som følge af smerterne, plager flere end 5.000 danskere. Et antal, som hvert år stiger. Især blandt kvinderne, hvilket kaster nyt lys over den ellers relativt ukendte sygdom.

- Vi kender ikke de nøjagtige tal fra Danmark, men data fra Tyskland og Italien, som vi kan overføre hertil, viser, at der hvert år kommer mellem 125-500 nye Hortons-tilfælde. Og blandt dem, er der især flere kvinder, siger professor på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital, Rigmor Højland Jensen.

Tidligere var én ud af fem patienter kvinder. I dag er det snarere én ud af tre, fortæller Rigmor Højland Jensen:

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor flere kvinder får Hortons, men der forskes i, om livsstil kan være årsagen, da kvinder i dag i højere grad tilpasser sig den mandlige livsstil med udadvendthed, alkohol og rygning.

Smerterne bliver for meget
Et studie udgivet af American Headache Society i 2011 viste, at 55 procent af 1134 amerikanske Horton-patienter gik med selvmordstanker. 2 procent af dem havde forsøgt at tage deres eget liv.

- Vi kender ikke omfanget af selvmordstruede patienter i Danmark, men vi ved, at der også er folk herhjemme, hvor lidelsen har været så invaliderende, at de har set sig nødsaget til at vælge den udvej, siger formand for Hortonforeningen, Christian Hansen.

Det udsagn er helt på linje med, hvad Maria Brøgger, neurol​ogisk sygeplejerske på Hovedpineklinikken på Odense Universitetshospital, hører patienterne tale om:

- Smerterne, som føles brændende og borende, ligger på en klar 10'er på smerteskalaen, og flere patienter oplever dem så altomfattende, at de har lyst til at hoppe ud af vinduet, siger hun.

Ifølge Rigmor Højland Jensen er der ikke lavet tilsvarende selvmords-undersøgelser herhjemme som i USA, og som hun ser det, kan statistikken fra Amerika heldigvis ikke overføres til Danmark:

- I modsætning til i USA har alle i Danmark gratis adgang til hjælp, og der findes heldigvis rigtig gode behandlingsmuligheder, som kan lindre sygdommen væsentligt.

Har du selv eller kender du nogen, som har haft sygdommen tæt inde på livet, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv på bnw@mx.dk

Flere patienter bliver af deres læge opfordret til at optage deres anfald på video, så de efterfølgende kan dokumentere, hvordan de oplever smerteforløbet. Herunder har vi samlet klip fra tre Hortons-patienter, imens de oplever et anfald. OBS! STÆRKE BILLEDER.

I det sidste klip, hvor fyren slår pigen på hovedet, er det udelukkende for at hjælpe hende og lindre hendes smerter. Det oplyser hun selv i starten af filmen, der ligger på YouTube.

Selvmordsklinik opfordrer klienter til at tie
Selvmordsklinik opfordrer klienter til at tie

Facebook vil forhindre selvmord med ny funktion
Facebook vil forhindre selvmord med ny funktion

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx