Af - 25/05-16 07:32

2400 unge fik afslag på grund af nye krav på erhvervssuddannelser2400 unge fik afslag på grund af nye krav på erhvervssuddannelser

- Det nye karakterkrav er meget frustrerende. Man kan stadig være vildt dygtig til sit håndværk uden at være dygtig til at stave eller regne, siger 17-årige Mathias Toft Rand.

storybild

- De unge, som ikke kan komme ind, og som går til optagelsesprøve, men heller ikke klarer prøven, giver jo klart udtryk for, at de gerne vil ind og er klar til en erhvervsuddannelse, siger Gert Møller, der er forstander på Korsør Produktionshøjskole og næstformand i Produktionsskoleforeningen til Fagbladet 3F. (Billede: Henning Bagger)

Kravet om 02 i dansk og matematik betyder, at flere tusinde unge udelukkes fra at få et svendebrev. De unge, der møder den lukkede dør, samles for tilfældigt op.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Jeg ville være startet på teknisk skole, men jeg kan ikke få 02 i dansk, fordi jeg er stærkt ordblind. Min drøm var at blive klejnsmed og senere rejsemontør. Det nye karakterkrav er meget frustrerende. Man kan stadig være vildt dygtig til sit håndværk, uden at være dygtig til at stave eller regne.

13.000 vil aldrig få en uddannelse efter sidste skoledag
13.000 vil aldrig få en uddannelse efter sidste skoledag

Sådan siger 17-årige Mathias Toft Rand, der går på metallinjen på Fredericia Produktionsskole. Han er en af flere tusinde unge, der er ramt af de nye adgangskrav på erhvervsskolerne. De blev indført ved erhvervsskolereformen i 2015.

De unges karakterer i dansk og matematik når ikke den magiske grænse på 02. I 2015 var der 2.400 unges, om søgte ind på en erhvervsuddannelse, men som hverken kunne leve op til karakterkravet eller bestå optagelsesprøven.

Hvor disse unge ender efterfølgende, er meget forskelligt, viser en opgørelse fra Undervisningsministeriet. De unge over 25 år, der ikke kom ind, har ministeriet meget sparsomme oplysninger om.

Opgørelsen viser til gengæld, at mange af de helt unge er gået videre til 10. klasse. Men ellers er de unge i deltids- og fuldtidsbeskæftigelse, i gang med forberedende uddannelse, midlertidige aktiviteter aftalt med UU-vejlederen i kommunen eller i gang med anden ungdomsuddannelse. Atter andre havner på offentlig forsørgelse.

Handelsskoleelever: En uddannelse er aldrig spildt
Handelsskoleelever: En uddannelse er aldrig spildt

Det undrer Gert Møller, forstander på Korsør Produktionshøjskole og næstformand i Produktionsskoleforeningen, at man ikke samler de unge mere systematisk op.

- De unge, som ikke kan komme ind, og som går til optagelsesprøve, men heller ikke klarer prøven, giver jo klart udtryk for, at de gerne vil ind og er klar til en erhvervsuddannelse. Dem burde vi understøtte og forberede, så de finder den rette vej ind, siger Gert Møller.

Én af dem, der møder de unge, når de er blevet afvist eller har dumpet optagelsesprøven, er UU-vejleder Hanne Paustian Tind fra UU-Nordvestjylland i Holstebro. UU står for Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Det er godt, at nogle bliver stoppet, for de ville ikke have haft en jordisk chance på erhvervsuddannelsen. Men for andre er det synd, at de bliver bremset. Hvis de var kommet ind, ville de givetvis være kommet op på det niveau, der kræves i en faglig sammenhæng.
Det siger Hanne Paustian Tind til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Erhvervsuddannelser tiltrækker studenter efter gymnasiet

LÆS OGSÅ: Kvinders ligestilling er en guldgrube for økonomien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
FCK-angriber helt ude i kulden: Væk...
bt.dk
Tidligere pædagogmedhjælper og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx