18/09-17 05:18

Færre bliver dømt til samfundstjenesteFærre bliver dømt til samfundstjeneste

Udvikling overrasker Kriminalforsorgen. Der kan være flere årsager til, at antallet af domme falder.

storybild

Søren Pape Poulsen (K) ønsker, at domstolene er tilbageholdende med at bruge samfundstjeneste i sager om vold. Free//ritzau/arkiv

København. Færre lovovertrædere dømmes til at arbejde uden løn på et bibliotek, i en kirke eller andre steder.

I årets første syv måneder er antallet af domme med samfundstjeneste faldet med godt ti procent i forhold til samme periode i 2016, oplyser Kriminalforsorgen.

- Vi kan se, at tallet er faldende, men det er for tidligt at sige, hvad årsagen er, siger Lene Skov, der er enhedsleder i Kriminalforsorgen.

Enten kan forklaringen være, at der generelt afsiges færre domme i straffesager, og at det så også påvirker antallet af domme med samfundstjeneste. Eller også kan det skyldes en ændret holdning hos domstolene.

- Når året er gået, vil vi kigge nærmere på udviklingen for at se, hvad den skyldes, siger Lene Skov.

Samfundstjeneste bruges i stedet for ubetinget fængsel. De dømte skal arbejde gratis i et vist antal timer - for eksempel 80 eller 100 timer - og slipper til gengæld for at tilbringe tid i et fængsel.

Folketinget besluttede i 2015 at øge brugen af den alternative sanktion. I princippet kan en straf på op til halvandet års ubetinget fængsel veksles til samfundstjeneste.

Lovændringen gav et stort løft i antallet af domme i 2015 og 2016 i forhold til tidligere, men i år dykker kurven altså.

Ud fra Kriminalforsorgens tal kan man se, at færre af de dømte, der afsoner samfundstjeneste, noteres for at begå ny kriminalitet i to år efter dommen, end de mennesker, der afsoner i et fængsel.

- Vi har gode erfaringer med samfundstjeneste, når det gælder recidiv, siger Lene Skov.

Tilbagefaldet er på 18 procent, mens andelen er næsten dobbelt så stor for de fængselsdømte, oplyser hun.

I øvrigt skal Højesteret om en måneds tid afgøre, om tre gerningsmænd i voldssager skal have samfundstjeneste eller ej. Forleden luftede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) et klart signal i et svar til Folketingets retsudvalg: "Det er samtidig regeringens opfattelse, at betingede domme vilkår om samfundstjeneste bør anvendes restriktivt som sanktion i voldssager," lød det.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Andreas Christensen scorede...
bt.dk
Åh nej: Sibirisk kulde på vej - her...
bt.dk
Soldat faldt om før prins Henriks...
bt.dk
Dansk sportsstjerne gør uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx