Af - 19/06-15 08:10

Redaktør: DF kan svinge taktstokken over LøkkeRedaktør: DF kan svinge taktstokken over Løkke

DF vil skulle have store politiske indrømmelser for at gå i regering. Økonomien bliver største udfordring.

storybild

Mens Venstre har fået sit dårligste valg i 25 år, er Dansk Folkeparti stormet frem, og det ændrer afgørende på styrkeforholdet mellem de borgerlige partier.

Sådan lyder vurderingen fra Informations politiske redaktør, Casper Dall, fredag morgen, hvor det står klart, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen skal forsøge at danne en ny regering.

Løkke skal danne regering: Nu må vi til dronningen
Løkke skal danne regering: Nu må vi til dronningen

Casper Dall er ikke i tvivl om, at den største udfordring i den forbindelse bliver at finde frem til en økonomisk politik, som alle de borgerlige partier kan bakke op.

Venstre, der er landet på 34 mandater, er gået til valg på udgiftsstop, eller nulvækst i det offentlige forbrug. Dansk Folkeparti, der med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har sikret sig 37 mandater, ønsker derimod, at den offentlige sektor skal have lov at vokse 0,8 procent.

Liberal Alliance, hvis 13 stemmer Løkke også vil være afhængig af, vil derimod have de offentlige udgifter til at skrumpe.

- Dansk Folkepartis størrelse gør, at det vil være en klar fordel for Løkke at få dem med ind i regeringen, så det kan være de to store borgerlige partier, der kan lave udspil på vegne af regeringen, når de kommer så langt, siger Casper Dall.

Analysebureau indrømmer: - Vi har alle undervurderet Dansk Folkeparti
Analysebureau indrømmer: - Vi har alle undervurderet Dansk Folkeparti

Han er dog ikke i tvivl om, at Løkke vil være nødt til at komme Thulesen Dahl meget i møde for at få DF'erne med i regering.

- Dansk Folkeparti vil vurdere, hvor de kan få mest mulig indflydelse, inden for eller uden for regeringen. Så hvis de vælger at gå ind i regering, så har de fået tilstrækkeligt mange store politiske indrømmelser i et regeringsgrundlag, siger Dall.

-De kan træde ind og være det største parti og svinge taktstokken over Løkke.

Braget på Borgen: MX anmelder valgfesterne
Braget på Borgen: MX anmelder valgfesterne

Går Dansk Folkeparti ikke med i regering, vil det med redaktørens ord være en svag Venstre-regering, der vil skulle skele til DF, hver gang den ønsker at lægge forslag frem.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx