Af Marc Nicholas Thygesen - 07/09-15 15:50; Opdateret: 07/09-15 16:19

Du kan blive bumsefri - også som voksenDu kan blive bumsefri - også som voksen

En ud af 20 voksne danskere lever med akne, og mange bliver ikke behandlet. Drop skyldfølelsen og bed om hjælp, lyder rådet fra en hudlæge.

storybild

Har du bumser efter teenagealderen er du bestemt ikke den eneste. (Billede: Polfoto/CHAD EHLERS)

Hvis du får øje på hudorme og bumser i spejlet, selv efter teenagealderen, er du ikke den eneste. Fem procent af danskerne har akne som 40-årige, og har lært at leve med det.

- Jeg har haft kvinder til konsultation om andre hudproblemer, hvor jeg har nævnt, at deres akne også kunne behandles. De bliver så glade, når de finder ud af, at der er en vej væk fra aknen, siger Henrik Egekvist, der er hudlæge med egen klinik i Aarhus C.

Hudorme er det første, man vil lægge mærke til. Det er forstadiet til akne. Der sker en forhorning i talgkirtlen, som skaber en prop, og det er her, sygdommen starter, forklarer Henrik Egekvist. En let eksfoliering af huden vil kunne hjælpe, hvis graden af hudorme ikke er slem - og det kan man jo selv klare derhjemme.

Har du voksen-bumser? Sympatisk popstjerne viser du ikke er alene
Har du voksen-bumser? Sympatisk popstjerne viser du ikke er alene

Den første behandling, man kan prøve, findes på apoteket. Her kan man få creme eller gelé imod akne i håndkøb. Er der brug for mere, er næste trin en tur til egen læge, hvor man kan få antibiotisk behandling sammen med geléen.

"Øverste trin på trappen", som Henrik Egekvist kalder det, er den receptpligtige medicin Isotretinoin, som man kun kan få hos en hudlæge. Den indeholder høje doser af A-vitamin og kan forårsage tør hud, tørre slimhinder og læber, men er effektiv imod svær akne.

- Der går mange voksne danskere rundt, især kvinder, som er underbehandlede. Også nogle, som har det i en så svær grad, at de kunne have brug for Isotretinoin, siger Henrik Egekvist og tilføjer, at man godt kan få sin akne-debut i slutningen af trediverne.

Han mener, at det er meget vigtigt at fjerne skyldfølelsen hos folk, der har akne. Man er ikke selv skyld i det, og det kan behandles - uanset alder og hvor længe, man har lidt under det. Dog kræver behandling tålmodighed, gerne 3 til 6 måneder.

De kaldte hende 'baconlæber' – men se hende bare nu
De kaldte hende 'baconlæber' – men se hende bare nu

Ifølge kosmetolog på skolen Beauty and Style i Kolding, Ingelise Haahr, kan man lave lidt detektivarbejde derhjemme, inden turen op til hudlægen bliver sidste udvej.

- Det er værd at undersøge, om ens ansigtssæbe indeholder glycerin. Det virker nemlig poretilstoppende, siger Ingelise Haahr.

Hun forklarer, at for eksempel tetræ-olie virker desinficerende og talgregulerende, og derfor også vil være god, hvis man døjer med fedtet hud. Vigtigst af alt er det, at man sætter sig ind i, hvad man smører i ansigtet, og kontakte en professionel, hvis man er i tvivl.

Hudlæge: Sådan skjuler du eksamenssved
Hudlæge: Sådan skjuler du eksamenssved

Fakta: Det kan du selv gøre for at slippe af med akne

- Vask ansigtet to gange dagligt med en mild hudvenlig sæbe med pH omkring 6,5. Sørge for at vaske huden, når man har svedt. Man skal ikke skrubbe sig i ansigtet, da det kun forværrer acnen.

- Lad være med at kradse og klemme bumser ud, det gør kun tingene værre og giver ar. Pillen og kradsen i minimal acne kan medføre en kronisk tilstand, hvor man uafladeligt piller i huden med neglene. Man kalder dette for acneexcoriée de jeunesfilles ("pilleacne").

- Undgå at huden udsættes for megen kulde, varme og sollys. Sollys lindrer acne for en tid, men kan ikke holde det nede. Endelig giver for langvarig udsættelse for sol solskadet hud og risko for hudkræft.

- Brug vandbaseret, non-comedogen fugtighedscreme (tilstopper ikke hudens porer), solbeskyttelse og kosmetik. Fedt- eller olieholdig creme eller makeup tilstopper hudens porer og kan give bumser.

- Der er ikke noget videnskabeligt bevis for at bestemte fødevarer giver acne. Men konstaterer man, at der kommer flere bumser et par dage efter, man har spist noget bestemt eller drukket alkohol - skal man selvfølgelig undgå det.

Kilde: netdoktor.dk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx