12/11-17 10:17

Madordninger presser vuggestuepriser i vejretMadordninger presser vuggestuepriser i vejret

I de hovedstadskommuner, hvor der er brugerbetaling på madordninger, er vuggestuepriserne højest.

storybild

København. Der er stor forskel på, hvor meget forældre må betale for en vuggestueplads med madordning.

Prisen er i gennemsnit 5757 kroner højere om året i de kommuner, hvor der er brugerbetaling på madordninger end i kommuner, hvor maden er inkluderet i grundprisen.

Det viser tal fra Danmarks Statistik over hovedstadsområdets kommuner, skriver DR P4 København.

I eksempelvis Dragør Kommune koster det 10.560 kroner om året, hvis et vuggestuebarn skal have mad fra en madordning, der er brugerbetalt.

Hvis forældrene benytter sig af tilbuddet, kommer den samlede regning for at sende junior i vuggestue til at ende på 46.776 kroner.

I Glostrup Kommune ser regnestykket markant anderledes ud. Her er mad inkluderet i grundprisen på 35.736 kroner. Altså en prisforskel på knap 11.000 kroner.

Ifølge Niels Glavind, der er direktør i analyse- og forskningsinstituttet Bureau 2000, der har lavet undersøgelser på området i 30 år, skal brugerbetalingen primært spare penge for kommunekasserne.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt kommunen vil ofre de penge eller ej, siger han.

Ifølge reglerne skal kommunen betale 75 procent af driftsudgifterne per barn, mens forældrene maksimalt kan betale 25 procent.

Det betyder, at kommunen står for størstedelen af regningen, hvis maden er inklusiv grundprisen. Men hvis maden er brugerbetalt, tager forældrene sig derimod af hele regningen.

I Dragør Kommune understreger formanden for Børn- og Ungeudvalget, Kenneth Gøtterup (C), at det er frivilligt, om man ønsker madordningen.

Men han vil ikke betale for det, siger han.

- Vi har andre prioriteringer rent politisk. Vi vil hellere bruge pengene på, at mindst 60 procent af personalet er uddannede pædagoger, en højere normering end andre kommuner, og at der er en leder på alle daginstitutioner, siger Kenneth Gøtterup.

Han afviser samtidig, at kommunen kræver brugerbetaling på maden for at skrabe penge ind til at dække andre udgifter i institutionerne.

- Maden er et nulsumspil. Hvis forældrene betaler til madordningen går pengene kun til mad, ikke andet, siger han.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
22-årige Sabrine er lokkedue: Hjælper...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx