Af - 17/08-16 08:53; Opdateret: 22/08-16 14:04

Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochokKnækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok

Sidste år blev der indrapporteret 133 utilsigtede hændelser ved behandling med elektrochok. Blandt andet ombytning af patienter og knækkede tænder

Kilder: sundhed.dk, DR-dokumentaren: 'Et stød i hjernen', ECT-retningslinje fra Region Syddanmark Grafik: Ken Ikeda Madsen

For mange stød, forkert dosering af strøm, tekniske problemer, ombytning af patienter og knækkede tænder.

Det er ifølge en temarapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed nogle af de mest almindelige fejl ved elektrochok. En ny opgørelse viser, at der sidste år var 133 indrapporterede utilsigtede hændelser.

Metroxpress kunne i går fortælle, at behandlinger med elektrochoks popularitet stiger i Danmark.

Hvert år behandles omkring 1.800 personer med elektrochok i Danmark. Overlæge og professor Martin Balslev Jørgensen fra Psykiatrisk Center København på Rigshospitalet forklarer, at det fleste fejl sker, fordi man giver den forkerte strømstyrke til patienten.

Har du oplevet at få behandlinger med elektrochok, hvor der skete fejl? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Jeppe Findalen på jtf@mx.dk eller journalist Cordelia Weber på cweber@mx.dk.

Edith fik elektrochok 16 gange: - Jeg blev hjerneskadet
Edith fik elektrochok 16 gange: - Jeg blev hjerneskadet

- Behandlingen er egentlig ikke særlig kompliceret. Det, der gør den svær, og som bliver registreret som fejl, er, at vi forsøger at give så lidt strøm som overhovedet muligt. Bliver der givet for meget, kan patienten få flere bivirkninger, men det er for det meste ikke farligt, siger Martin Balslev Jørgensen og forklarer, at gruppen af behandlere i Danmark skal mødes til november for at samle op på fejlene.

Hos Landsforeningen af tidligere og nuværende psykiatribrugere LAP, har man kendskab til flere sager, hvor behandling med elektrochok er gået alvorligt galt.

- Der har været enkelte dødsfald i forbindelse med behandlingen, men det er heldigvis sjældent. Men der findes eksempler på sager, hvor folk er røget i et længerevarende koma efter behandlingen og har taget skade af det, siger udviklingskonsulent i LAP, Karl Bach Jensen.

Flere unge bliver ramt af depression
Flere unge bliver ramt af depression

Han påpeger, at der er mange, som er glade for elektrochok, men at de problemer, der er ved behandlingerne, er dårligt belyst.

Ifølge Martin Balslev Andersen skyldes eventuelle dødsfald i forbindelse med elektrochokbehandlinger, at patienterne er syge i forvejen.

- Hvis der en sjælden gang sker et dødsfald ved en ECT-behandling, er det typisk folk, der har en alvorlig hjertesygdom eller en uerkendt underliggende sygdom, som man enten ikke har fanget eller har overset. Det er formentlig farligere at få en ECT end det er bare at gå omkring. Men jeg vil næsten sammenligne det med dødsfald under et samleje, eller hvis du går op ad en trappe. Systemet bliver belastet.´

Studie: Antidepressiv medicin virker ikke på børn og unge
Studie: Antidepressiv medicin virker ikke på børn og unge

Sundhedsstyrelsen lavet i 2010 en gennemgang af dødsfald i forbindelse med behandlinger med elektrochok.

I en periode på otte år døde 78 patienter indenfor de første 30 dage efter, de havde fået elektrochok.

Sundhedsstyrelsen kunne gennem sin udredning ikke sige, om det var behandlingerne med elektrochok, der var skyld i patienternes død.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx