03/11-17 14:09; Opdateret: 03/11-17 16:14

Drop trøjen og forlæng dine brillers levetidDrop trøjen og forlæng dine brillers levetid

Det er ikke uvæsentligt, hvordan du behandler dine brilleglas, hvis du gerne vil have dem til at holde længere.

storybild

Briller kan holde i helt op til otte år, hvis vi passer godt nok på dem, lyder det fra formanden for Optikerforeningen, Per Michael Larsen. Free/Julio Pelaez/colourbox

København. Et par nye briller er en dyr investering og skal derfor gerne holde i mange år.

Men slid og skrammer kan forkorte levertiden - medmindre du sørger for at vedligeholde din brille.

Ifølge Per Michael Larsen, der er formand for Optikerforeningen, kan man dele en brille op i to dele - glassene og stellet. Ved glasset kan ridser være et stort irritationsmoment, da det kan forstyrre udsynet.

Og de fleste ridser opstår, når vi pudser brillerne med et forkert materiale.

- Du skal huske ikke at pudse dine briller med papir. Det er nemlig en trævare, som er hård, og som derfor kan lave ridser i brillerne, siger Per Michael Larsen.

- Hvis du bruger en trøje til at pudse dine briller. Og du har arbejdet i trøjen udenfor og fået noget støv på, så risikerer du at ridse dem, siger han.

I stedet for køkkenrulle eller din trøje bør du bruge en mikrofiberklud eller et rent viskestykke, lyder rådet.

- Det er bare vigtigt, at man vasker sin mikrofiberklud en gang i mellem. Du kan både skylle den i lunkent vand eller putte den med i vaskemaskinen på 40 grader - så længe du bare ikke bruger skyllemiddel, siger Peter Michael Larsen.

Har du fået fedt på dine brilleglas, bør du heller ikke begynde at pudse. Put i stedet for en smule opvaskemiddel på glasset, gnub let med fingeren og skyld med rent vand.

I forhold til vedligeholdelse af brillestellet er der ifølge Per Michael Larsen ét kardinalpunkt. Det gælder både, hvis du har et stel i plast (acetat) eller metal.

- Har du et stel af et acetatmateriale, så må du aldrig bruge acetone eller andet opløsningsmiddel til at rense dem. Sprit kan du til dels bruge. Acetone slet ikke, siger han.

Du risikerer nemlig, at materialet bliver opløst i overfladen. Igen er vand og sæbe derfor det bedste råd.

Det kan hænde, at et stel eller brilleglas enten allerede har eller med tiden får en fejl - måske som følge af en produktionsfejl - som ikke har noget med din vedligeholdelse at gøre.

I disse tilfælde vil du være dækket af de to års reklamationsret, som står i købeloven, fortæller Thomas Faust Ryborg, der er chefkonsulent i Nævnenes Hus.

- Når man opdager en fejl på sin brille, og man har en fornemmelse af, at det ikke er en selv, der har påført den, skal du altid reklamere til den erhvervsdrivende, du har købt brillen hos, siger han.

Er fejlen der allerede ved købet, kan det være en god idé at reklamere med det samme.

- Købeloven har nemlig det princip, at man skal reklamere inden for rimelig tid. Her vil to måneder være defineret som rimelig tid, siger Thomas Faust Ryborg.

Du kan også risikere, at skaden først opstår efter noget tid, men her gælder samme regler. Så længe det er inden for de to års reklamationstid, og du har gemt bonen.

Fakta: Andre gode råd til, hvordan du passer på dine briller

- Bruger du såkaldte clip-on-solbriller, skal du passe på, at de ikke rammer glasset. Vær særlig opmærksom på, at armene på solbrillerne er beklædt med blød plastik, så det ikke laver ridser.

- Pas på uvaner som at tørre dine øjne med brillerne på eller at sætte en kikkert op til glassene. Problemet kan også opstå, når du tager et kamera op til øjet for at tage et billede.

- Brug et brilleetui, der er godt foret for at undgå ridser. Hold også øje med, om en af brillestængerne måtte være bøjet, da det kan ridse glasset, når brillen ligger i etuiet.

Kilde: Per Michael Larsen.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx