Af - 10/04-15 07:30; Opdateret: 10/04-15 09:07

Tusindvis af pædagoger kan ikke hjælpe dit barn i livstruende situationerTusindvis af pædagoger kan ikke hjælpe dit barn i livstruende situationer

40 procent af alle pædagoger i danske daginstitutioner ved intet om førstehjælp. Ansvaret ligger hos kommunerne, siger BUPL.

storybild

Billedet herover er en øvelse, hvor pædagoger på et fritidshjem i Holstebro lærer førstehjælp på en dukke i børnestørrelse. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Hvert år sker der ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed flere end 20.000 ulykker i danske daginstitutioner.

Har du børn i daginstitutioner, og har du haft en ubehagelig oplevelse, hvor manglende viden om førstehjælp viste sig at få afgørende betydning, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til bnw@mx.dk eller cha@mx.dk - Tak.

Alligevel er det langt fra alle pædagoger, der med sikkerhed ved, hvad de skal stille op, når børn kommer alvorligt til skade.

En stikprøve, foretaget blandt BUPL's 52.000 medlemmer viser, at 4 ud af 10 pædagoger aldrig har gennemgået et førstehjælpskursus.

Jimmi hædret: Reddede 4-årige Mads med førstehjælp
Jimmi hædret: Reddede 4-årige Mads med førstehjælp

Ifølge faglig sekretær i BUPL, Mette Larsen, ligger ansvaret hos de enkelte kommuner:

- Det er kommunernes ansvar at sikre, at der er nogle ansatte, som kan hjælpe børnene, hvis de kommer til skade. Menneskeliv må og skal ikke kunne gøres op i kroner og øre, og det her vil på ingen måde komme til at vælte kommunernes budgetter, siger hun og hæfter sig ved, at budgetterne lige nu godtgør, at pædagoger enten må vælge imellem faglig udvikling eller førstehjælp:

- Det er ikke jo ikke fair. Førstehjælp skal ikke være på bekostning af noget andet, siger Mette Larsen.

I Esbjerg Kommune valgte man sidste år, som den første danske kommune, at betale for, at samtlige 1.100 af kommunens pædagoger og dagplejere gennemførte et 'specielt tilrettelagt kursus i førstehjælp til børn'.

- Ud over, at det er blevet mere sikkert for forældrene at aflevere deres børn i kommunens institutioner, så hører vi fra medarbejderne, at de føler sig trygge i det daglige, fordi de ved, hvad der skal gøres i tilfælde af en ulykke, siger Anne Merethe Løvmose, Dagstilbudschef i Esbjerg Kommune.

Sygeplejerske redder seks-årigs liv i svømmehal
Sygeplejerske redder seks-årigs liv i svømmehal

En pædagogs viden inden for førstehjælp var i juli sidste år afgørende, da en to-årig dreng var tæt på at blive kvalt af et stykke æble.

- Det var skelsættende, at hun kendte de her teknikker. Hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre, siger Anne Merethe Løvmose.

Kommunerne: Vi sparer ikke på førstehjælp

Ifølge konsulentvirksomheden Red Mit Barn koster det omkring 450 kroner fra de kommunale kasser at uddanne en pædagog i at redde et barns liv.

Men det er ikke prisen for at uddanne de pædagogiske medarbejdere, der er skyld i, at det kun er i én kommune ud af landets 98, hvor alle daginstitutionsansatte har lært førstehjælp. Det skyldes lokale ledelsesbeslutninger, lyder det i en mail fra Kommunernes Landsforening (KL), som dermed placerer ansvaret i de enkelte institutioner.

- Det er ledelsen i den enkelte institution, der drager omsorg for, at den kompetence er tilstede, og det har vi i KL tiltro til, at de gør. Vi har ikke indtryk af, at prisen for et kursus i førstehjælp er nogen forhindring, ligesom vi heller ikke har noget indtryk af, at kommunerne sparer på indsatsen, skriver afdelingschef i KL Hanne Bak Lumholt.

- Det fremgår ikke af lovgivningen, at pædagoger skal kunne yde førstehjælp, og det er derfor op til ledelsen at sikre, at kompetencen til at yde førstehjælp er til stede, skriver hun videre.

Har du børn i daginstitutioner, og har du haft en ubehagelig oplevelse, hvor manglende viden om førstehjælp viste sig at få afgørende betydning, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til bnw@mx.dk eller cha@mx.dk - Tak.

Millioner til børnepasning misbruges i kommuner
Millioner til børnepasning misbruges i kommuner

Katastrofale fejl på dit barns legeplads
Katastrofale fejl på dit barns legeplads

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx