Af - 13/06-16 21:11; Opdateret: 14/06-16 07:35

IKEA sælger giftige planter i deres plantemarkedIKEA sælger giftige planter i deres plantemarked

To af de planter, som IKEA sælger i deres plantemarked, er giftige. Især små børn og kæledyr kan være i fare for forgiftning, hvis de spiser eller slikker på bladene.

storybild

IKEA sælger planterne Zamioculcas og Fredslilje (på billedet) i deres plantemarked. Begge planter er giftige og kan forårsage slemme allergiske reaktioner. (Billede: Wikimedia Commons)

Frodige planter og farverige blomster fra det populære svenske møbelvarehus IKEA pryder mange danske dagligstuer.

Dog er det sikkert de færreste planteejere, der er klar over, at enkelte af væksterne, som IKEA sælger i deres plantemarked, er giftige.

Der er tale om planterne Zamioculcas og Spathiphyllum (også kaldet Fredslilje), som kan give allergiske reaktioner, hvis man spiser eller slikker på blade, blomster eller bær, hvilket for børn eller dyr kan være en uimodståelig fristelse. I Zamioculcas' tilfælde kan det i yderste konsekvens resultere i nyresvigt.

Et billede af Zamioculcas:

På IKEA's hjemmeside kan man under beskrivelsen af Zamioculcas læse, at "Planten kan forårsage allergi eller hudirritation, hvis du er allergisk eller overfølsom." Under Fredslilje står der "Kun til dekoration, ikke egnet til fortæring".

Ifølge Ole Seberg , professor og leder af Botanisk Have i København, er beskrivelsen en anelse vag.

IKEA ændrer deres berømte blå pose: Se det friske nye look
IKEA ændrer deres berømte blå pose: Se det friske nye look

- Jeg synes, det ville være god kundesevice at fortælle køberne, hvilke reelle risici, der kan være ved at købe en plante som for eksempel Zamioculcas. Rent faktisk mener jeg, at man burde være forpligtet til det, fordi der netop er så mange børnefamilier, der kan komme til at købe en plante, de måske ikke burde købe, siger Ole Seberg.

Det er de såkaldte calciumoxalat-krystaller i planten, der giver hudirritationer i mund og hals og føles svært generende.

- Det er det samme med Fredsliljen. Den tilhører samme familie og har samme virkning. Faktisk kan man slå sin hund eller kat ihjel med den, så den er ikke sådan at spøge med, siger Ole Seberg, som griner over IKEA's beskrivelse "Kun til dekoration, ikke egnet til fortæring":

- Det gælder for fleste planter, at de kun skal bruges til dekoration og ikke skal spises, siger han og påpeger, at varehuset godt kunne have været en anelse mere informative.

21 billeder der beviser, at IKEA ikke er et helt normalt sted
21 billeder der beviser, at IKEA ikke er et helt normalt sted

I et skrifteligt svar til metroxpress fortæller IKEA Danmark, at man aldrig har rapporteret om hændelser, hvor mennesker eller dyr er kommet til skade eller blevet syge af en plante, der er købt hos dem. Derudover understreger de, at sortimentet af planter er baseret på en risikovurdering af, hvor giftige de hver især er:

- I IKEA sælger vi ikke planter, der er så giftige, at de udgør en alvorlig risiko for mennesker eller dyr. Når det så er sagt, så er de fleste planter lidt giftige, men generne afhænger af, hvilken mængde man har indtaget. Hvis man har børn eller dyr, bør man altid være opmærksom på, hvordan man indretter sig for at undgå, at der er alvorlige sikkerhedsrisici i hjemmet, siger Tina Würgau Lindharth
Corporate PR & Communication Responsible hos IKEA Denmark.

LÆS OGSÅ: 39.000 er blevet snydt: Gå amok i IKEA i 40 minutter

LÆS OGSÅ: IKEA tilbagekalder disse køleskabe og frysere: Risiko for elektrisk stød

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx