Af - 13/04-15 20:43; Opdateret: 13/04-15 21:16

Politiet til voldtægtsoffer: Flirtede I?Politiet til voldtægtsoffer: Flirtede I?

Hvad havde du på? Var du fuld? Flirtede I? Kvinder tager skade af politiets spørgsmål, der bliver opfattet som mistroiske.

storybild

(Billede: Polfoto / Perjesi Nicolai)

Når kvinder anmelder en voldtægt, er det en del af proceduren at spørge ind til hele forløbet op til og efter en voldtægt. Derfor kan kvinderne komme ud for at blive spurgt om, hvordan de var klædt, hvor meget de havde drukket eller om de flirtede med fyren inden.
Det bliver i mange tilfælde af kvinderne opfattet som om, politiet ikke tror på dem, og det kan være yderst skadeligt.

- For nogle kvinder er det enormt traumatiserende at blive mødt med den slags mistroiske spørgsmål. De føler ikke, at de bliver troet på, og føler at de får en del af skylden, siger Anja Hareskov Jensen, der er ledende psykolog hos Center for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitet til metroxpress.

København skyder stor anti-voldtægtskampagne i gang
København skyder stor anti-voldtægtskampagne i gang

Den seneste undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at omtrent 3.600 personer hvert år bliver voldtaget , men kun omkring 400 anmelder voldtægt eller voldtægtsforsøg.
Der kan være forskellige årsager til at kvinderne ikke melder det, men en af dem er ifølge Anja Harreskov, at de er bange for, hvordan politiet reagerer på deres historie, og om en afhøring vil blive ubehagelig.

Hos Københavns politi lægger man vægt på, at alle forhold i en voldtægtssag skal frem i politirapporten for at belyse sagen bedst muligt inden, den når til retten.

- Jo bedre sagen er belyst inden den når til retten. Jo mere smertefrit går det i retten. Det kan få et uheldigt fokus i retten, hvis forhold er udeladt af rapporten, og det kan stille den forurettede i et dårligt lys. Derfor spørger vi ind til alt - også beklædning, og om den forurettede havde kontakt til gerningsmanden inden, forklarer viceinspektør ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til metroxpress.

Mand sigtes for voldtægt mod tidligere bekendt
Mand sigtes for voldtægt mod tidligere bekendt

Psykolog Anja Hareskov Jensen synes det ville være en god idé, hvis politiet blev bedre til at forklare kvinderne, hvorfor de spørger ind til det, men mener slet ikke, at man burde spørge ind til det.

- Jeg kan slet ikke se, at det er relevant at spørge ind til, hvad hun havde på, og jeg synes man skal være meget varsom med de her spørgsmål, og tydeligt forklare kvinden, hvorfor man stiller det spørgsmålene, siger hun til metroxpress.

Yngre kvinde blev voldtaget efter tur i byen
Yngre kvinde blev voldtaget efter tur i byen

Kvinde anmelder ekskæreste for voldtægt i eget hjem
Kvinde anmelder ekskæreste for voldtægt i eget hjem

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx