Af Ritzau - 30/11-15 16:34

Efter Gorm kommer mere stormEfter Gorm kommer mere storm

Stormen Gorm indledte vintersæsonen, hvor knap to tredjedele af de kraftigste storme rammer Skandinavien. De næste storme ser dog ud til at gå nord om Danmark.

storybild

(Billede: Polfoto)

Mens danskerne flere steder i landet sunder sig oven på søndagsstormen Gorm, er meteorologernes blik rettet mod fremtiden.

Nye uvejr er nemlig allerede ved at danne sig i Atlanterhavet, fortæller vagtchef Thyge Rasmussen ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Der er ved at bygge sig flere ganske kraftige lavtryk op over Færøerne, men efter alt at dømme forsvinder de denne gang nordøstpå op mod det nordligste Skandinavien, siger han.

Dermed er det voldsomme blæsevejr dog næppe forbi for denne gang, for ifølge en ny opgørelse fra DMI rammer 62 procent af Danmarks storme og orkaner i løbet af de tre vintermåneder.

Ødelæggelser fra stormen Gorm når næppe tidligere storme
Ødelæggelser fra stormen Gorm når næppe tidligere storme

Gorm væltede 100 containere på Aarhus Havn: - De lå over det hele
Gorm væltede 100 containere på Aarhus Havn: - De lå over det hele

Især januar er stormtid med mere end hver tredje registrerede storm og orkan siden 1950, oplyser DMI.

Vindstyrken i søndagens storm var i historisk kontekst blandt de voldsommere, og Gorm var med en tophastighed på 45,9 meter i sekundet visse steder en orkan.

- De kraftigste stød blev målt ved Sjællands Odde, hvor det blæste fuld orkan uafbrudt gennem en halv time, siger Thyge Rasmussen.

Trods den vilde vind, der især ramte landet i et bælte fra Midtjylland til det nordligste Sjælland, er ødelæggelserne tilsyneladende mindre omfangsrige end ved tidligere store storme som Allan og Bodil i 2013.

I hvert fald vurderer skadedirektør Brian Wahl Olsen hos Alm. Brand, at vi "ingenlunde" når samme niveau af skader som dengang.

- Denne gang er det heldigvis også hovedsageligt mindre skader. Det er tagsten, der er revet af, og i Vestjylland er der nogle porte på gårde, som er flået op, siger Brian Wahl Olsen.

FCK-boss indberetter FCM for regelbrud ved kampaflysning
FCK-boss indberetter FCM for regelbrud ved kampaflysning

Efter aflysning af topkamp: Så vildt blev FCM's hjemmebane raseret af Gorm
Efter aflysning af topkamp: Så vildt blev FCM's hjemmebane raseret af Gorm

Samme melding kommer fra Tryg, hvor forventningen også er langt færre skader end ved Allan og Bodil, siger pressemedarbejder Susanne Lindhage.

- Vi ved dog af erfaring, at der vil komme flere henvendelser i løbet af de næste par dage. Derfor er det stadig for tidligt at sige noget om, hvor stort omfanget bliver, siger hun.

Selvom Danmark generelt slap"nådigt" fra Gorm, var ødelæggelserne store enkelte steder. Eksempelvis i Aarhus, hvor vinden væltede mere end 100 containere på havnen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ølbrygning gavner forholdet
bt.dk
Nadia Shila sagsøger hospital:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Nadims søster scorer boksekontrakt:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx