Af - 28/09-16 04:00; Opdateret: 28/09-16 09:31

Støjberg gik for vidt: Barnebrude må igen bo med ægtemænd på asylcentreStøjberg gik for vidt: Barnebrude må igen bo med ægtemænd på asylcentre

Flere ægtepar, hvor den ene er mindreårig, kan nu flytte sammen igen på asylcentrene, da det vil være i strid med internationale konventioner at holde dem adskilt, oplyser Udlændingestyrelsen.

storybild

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes omgående, og det vil jeg omgående meddele Udlændingestyrelsen, skrev Inger Støjberg i januar på Facebook. (Billede: Ólafur Steinar Gestsson)

I en række sager vil det være i strid med flere konventioner at holde ægtepar, hvor den ene er mindreårig, adskilt på asylcentrene.

Det oplyser Udlændingestyrelsen efter at have gennemgået sagerne om de par, der blev adskilt i februar efter krav fra integrationsminister Inger Støjberg (V).

‘I nogle af disse sager er det vurderet, at det ikke vil være foreneligt med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering, hvorfor disse par har fået tilbud om at blive indkvarteret sammen’, fremgår det af et svar til Alternativets integrationsordfører, Josephine Fock, som har rejst spørgsmålet i Folketinget.

- Det er helt uhyrligt. Her er tale om mennesker, som er flygtet til Danmark, som bliver skilt fra hinanden, nogle af dem har børn sammen, og så er man uendelig lang tid om at undersøge sagerne individuelt, siger Josephine Fock.

Som metroxpress tidligere har afsløret, førte adskillelsen af parrene til en række alvorlige hændelser. Blandt andet to selvmordsforsøg.

At det nu viser sig, at adskillelsen var på kant med blandt andet børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention udstiller, at beslutningen var forhastet, mener chefjurist i Amnesty, Claus Juul:

- Man har kørt på automatpilot og udelukkende haft fokus på, at vi skal bekæmpe tvangsægteskaber – og dét i en sådan grad, at man har glemt at kigge på de involverede personer. Man har så at sige tabt mennesket af syne.

Over for metroxpress forklarer kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert, at det fremover vil være den altovervejende hovedregel, at ægtepar eller samlevende, hvor den ene er under 18 år, fortsat vil blive adskilt.

- Mindreårige må som udgangspunkt ikke være indkvarteret på samme asylcenter som deres voksne ægtefælle eller samlever, siger hun og peger på, at det er en individuel vurdering, om eksempelvis et fælles barn eller en lille aldersforskellen mellem parterne skal betyde, at de godt må bo sammen alligevel.

I februar ville Naser Khader (K) have integrationsministeren til at ‘sparke’ voksne mænd, der var gift med kvinder under 15 år på landets asylcenter, ud af Danmark. Også de par, hvor den ene ægtefælle var 18 år, skulle skilles, lød det fra Khader. Han vil nu tage sagen op med ministeren, da han undrer sig over, hvorfor hun lader par flytte sammen igen:

- Vi er ikke blevet orienteret. Og jeg synes, at ministeren bøjer sig for internationale konventionerne ved at lade par flytte sammen igen, hvor hun underminerer et flertal i Folketinget, siger han.

Også Socialdemokraterne, Liberal Alliance og DF ønskede dengang at skille parene ad.

- Jeg mener, at man her ikke bør lade voksne bo med børn under 18 år på asylcentre - og her bør man vægte dansk tradition højere. Det her er af de punkter, hvor vi mener Danmark skal udfordre de internationale konventioner. Det er vi på vej med et beslutningsforslag om, siger gruppeformand Peter Skaarup, DF.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig til metroxpress i sagen.

LÆS OGSÅ: Minister vil forhindre barnebrude med forbud mod ægteskab

LÆS OGSÅ: Støjberg kaldt i samråd: Fortalte ikke om selvmordsforsøg på asylcentre

LÆS OGSÅ: Barnebrud forsøgte at begå selvmord på dansk asylcenter

LÆS OGSÅ: Adskillelse af barnebrudepar kan være problematisk

LÆS OGSÅ: Støjberg vil give mindreårige og myndige asylkærester samvær

LÆS OGSÅ: DF: Konventionsbrud skal ikke bremse barnebrudslov

LÆS OGSÅ: Mænd til 14-årige barnebrude skal meldes for pædofili

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske Spil: Her kommer årets første...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx