Af - 12/03-14 21:30; Opdateret: 12/03-14 23:32

Folkets vrede kan udløse nyt dansk nej ved EU-afstemningFolkets vrede kan udløse nyt dansk nej ved EU-afstemning

Danskernes modstand mod at give børnecheck og andre velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande kan medføre dansk nej til fælles patentdomstol.

storybild

EU-borgere, der arbejder i Danmark, har ret til dansk børnecheck fra dag ét. (Billede: polfoto/arkiv)

Det er langt fra givet, at danskerne stemmer ja til at tilslutte sig EU-landenes fælles patentdomstol ved folkeafstemningen søndag den 25. maj. Den ophedede debat om børnecheck, dagpenge og andre velfærdsydelser til EU-borgere, som kun har været i Danmark i kort tid, kan blive udslagsgivende.

DF om tilskud til ekskoner: Nu må galskaben stoppe
DF om tilskud til ekskoner: Nu må galskaben stoppe

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i europæiske forhold.

- Patentdomstolen er svært gennemskuelig. Mange vil i stedet bruge deres stemme til at protestere over EU, og fra tidligere ved vi, at vælgerne også bruger folkeafstemninger til at straffe den siddende regering, siger han og tilføjer, at det bliver tæt på dødt løb mellem ja- og nej-siden på valgdagen.

Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør
Bag om børnecheck: Tysk statsborger udløste dansk opgør

Hovbakke forventer en relativ beskeden valgdeltagelse, og det er en fordel for nej-siden, vurderer han:

- Nej-partierne Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil have lettere ved at mobilisere deres vælgere end ja-siden, fordi det er meget lettere for dem at sælge den principielle, idelogiske modstand mod EU's tiltagende magt og indflydelse på danske forhold, end det er for ja-partierne at skulle overbevise vælgerne om, hvorfor de konkret skal stemme ja til en patentdomstol, som er teknisk svær at forstå.

Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd
Thulesen Dahl: EU undergraver dansk velfærd

I Dansk Industri frygter man, at danskerne siger nej.

- Det vil betyde, at virksomheder fra andre EU-landene vil få en konkurrencefordel, fordi danske virksomheder vil skulle søge patent i både Danmark og det fælles patent. Det vil pålægge danske virksomheder omkostninger og administrativt bøvl, som ingen værdi giver, siger Kim Haggren, erhvervsjuridisk chef i Dansk Industri.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx