Af - 28/07-15 07:26; Opdateret: 28/07-15 09:32

Dansk politimand på Færøerne: Sådan foregår grindedrabDansk politimand på Færøerne: Sådan foregår grindedrab

Politiet skal være til stede, når der sker grindedrab på Færøerne, og det er ikke hvem som helst, der får lov at slå grindehvaler ihjel.

Bildstrecke im Grossformat »

De danske politikeres indbakker er på overarbejde i disse dage, efter organisationen Sea Shepherd har opfordret dens følgere til at tæppebombe de folkevalgte.

Det sker i et forsøg på at få regeringen til at fjerne de to krigsskibe, der patruljerer nær Færøerne, samt i et forsøg på at få de danske politikere til at forbyde grindedrabene.

Anders Samuelsen (LA) reagerede på Facebook, hvor han skrev:

- Efter dagens massive angreb på min mailbox er jeg nu varm tilhænger af gamle færøske fisketraditioner.

Efter grindedrab: Danske politikere får tre hademails i minuttet
Efter grindedrab: Danske politikere får tre hademails i minuttet

Men hvordan foregår den gamle færøske tradition? Er den så barbarisk, som den ser ud, og som flere danskere har skrevet forfærdede statusopdateringer om på Facebook i den seneste tid?

Svaret er nej, hvis man spørger danske Michael Christian Gram. Han har i årevis arbejdet som politimand på Færøerne, hvor han omkring 20 gange har overværet grindedrab som enten civil eller betjent.

- Over tid har man udviklet nogle særlige drabsteknikker, og det er ret hurtigt overstået. 100 hvaler kan sagtens blive dræbt på 10 minutter. Det går lynhurtigt, forklarer han.


Som en ildebrand
Grinden opdages ved tilfældigheder. Det kan være en fisker, der opdager en flok grindehvaler, og så er han faktisk lovmæssigt forpligtet til at melde det til myndigheder.

- Når grinden er opdaget, foregår det på samme måde, som hvis der er ildebrand. Vi har en elektronisk ordning, hvor man indtaler en besked om, at der er grind, og så bliver nogle grindeformænd informeret på telefonen. Det er dem, der orienterer folk og bestemmer, om flokken overhovedet skal ind til slagtning, siger Michael Christian Gram.

På Færøerne er der forskellige grindepladser, hvor drabene finder sted. Det kan ikke ske hvor som helst, og at selve slagtningen skulle foregå på barbarisk vis, er noget vrøvl, understreger han.

- En håndsbredde bag åndedrætshullet stikker man et særligt knivsblad ned i hvalen. Det er den mest humane måde at dræbe dyret på. Den dør lynhurtigt. Folk trækker den så ind på lavt vand, hvor de med grindeknive skærer halsen over på den for at tømme den for blod. Det sker af praktiske årsager, men der er den allerede død.

Kan hvem som helst dræbe grindehvaler?
- Nej, det kræver en slags kørekort at dræbe grind. Der har været kurser, hvor man har instrueret folk i, hvordan de gør. Det er et plastikkort med billede ovenikøbet. Når der er grind, er der et begrænset antal af de her knivblade til rådighed, og de bliver kun udleveret til folk, som kan fremvise et kørekort.

Det ser voldsomt ud, når grindehvalerne dræbes, men det sker efter ordnede forhold, forsikrer politimanden. Foto: Polfoto/arkiv

TV: Blodig nedslagtning af grindehvaler på Færøerne
TV: Blodig nedslagtning af grindehvaler på Færøerne

Endnu en myte
Han afviser samtidig endnu en myte: At grindedrab skulle have et kommercielt øjemed.

- Det er ikke kommercielt på nogen måde. Du kan slet ikke købe kødet, der bliver fordelt efter et fordelingsprincip, så dem, der har været med til fangsten, får kød. Hvis der har været meget grind på kort tid, fordeles det videre til f.eks. ældre, som ikke har været med, så alle får del i det.

Politimanden erkender gerne, at det ikke er livsnødvendigt at dræbe hvalerne, da man i modsætning til tidligere godt kan fylde fryseren på anden vis. Men at det er en tradition, der betyder meget for færingerne, skal man ikke tage fejl af.

- Færinger elsker grind. Det bliver jo lavet som en hofret, hvis der er bryllupper. Antallet af grindspisende færinge er på tilbagetog, men der er stadig utroligt mange, som elsker grind ikke kunne drømme om at give slip på det, siger han.

Uhyre sjældne
Netop nu er alle dyreelskeres øjne rettet mod Færøerne, der er udsat for massiv kritik i såvel danske som udenlandske medier. Og det er noget, der påvirker det lille land, der rummer omkring 49.000 indbyggere.

- Færøerne er måske verdens fredeligste sted at bo. Vi har nærmest ingen kriminalitet. Jeg har været her i mange år. Jeg har aldrig oplevet et røveri, og indbrud er uhyre sjældne. Derfor bliver der en lidt mærkelig stemning, når der kommer folk som Sea Shepherd, der opfører sig meget voldsomt, siger Michael Christian Gram og fortsætter.

- De lyver bevidst om forholdene heroppe og fremstiller os som barbarer, så selvfølgelig kan vi ikke lide dem. Ingen kan lide at blive løjet om.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Iskold luft mellem Sex and the...
bt.dk
Han skulle være henrettet i dag: Men...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Ny liste opfordrer til drab på danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx