31/05-15 08:53

Hver anden dansker er i tvivl: Hvem skal vi stemme på?Hver anden dansker er i tvivl: Hvem skal vi stemme på?

Halvdelen af danskerne er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Ved du, hvad du vil stemme?

storybild

Sidder du også og grubler over, hvem du egentlig vil stemme på, når valgstederne åbner d. 18 juni? Så er du langt fra den eneste.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk, viser, at halvdelen af den danske befolkning er i tvivl om, hvor de vil sætte krydset. De fleste af dem har bare ikke tænkt over det endnu. Men næsten hver fjerde tvivler aner slet ikke, hvor de skal sætte deres kryds.

Er du i tvivl om hvor krydset skal sættes?
Er du i tvivl om hvor krydset skal sættes?

Antallet af tvivlere har været stødt stigende over lang tid. Og ifølge politisk kommentator Troels Mylenberg er det netop dem, der gør valget så spændende.

- Tvivlermængden er kæmpestor. Den gruppe bliver afgørende for, hvem der vinder valget. Derfor er det dem, politikerne skal kæmpe om, fortæller han til Avisen.dk.

Men selvom der kan være noget fornuftigt i, at vælgerne tænker sig grundigt om, inden de træffer en beslutning, så peger det stigende antal tvivlere også på, at der er sket et tillidsbrud. Det fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Vi har set et fald på næsten ti point på tillids-skalaen. Løftebrud, bilagssager osv. har gjort, at der kommet flere tvivlere. Det meget konfliktfyldte folketing har præget folks holdning til politikerne i en negativ retning, siger han til Avisen.dk.

UGENS BEDSTE SNAPS: Så blev valget skudt i gang – og I var med
UGENS BEDSTE SNAPS: Så blev valget skudt i gang – og I var med

Nogle af dem er måske parat til at flytte deres kryds helt over i den anden fløj, hvis de er tilpas trætte af deres tidligere parti. Og det er netop dem, der kan være afgørende for valgets udfald.

Selvom det ikke er en nem opgave at få vælgerne til at skifte partifarve, så er det sket flere gang før.

- Da Fogh gik til valg i 2001, vidste hans rådgivere, at det var de offentlige ansatte kvinder, der var mest i tvivl og ville afgøre valget. Derfor satte han en massiv kampagne i gang over for dem, hvor han igen og igen fortalte om sin kone og kvinders rettigheder. Det førte til, at han vandt valgkampen, fortæller Troels Mylenberg til Avisen.dk.

Ved valget i 2011 fik tvivlerne valget til at ende i rød bloks favør. De fleste af de meget tvivlende endte nemlig med at stemme på de røde partier. Det viser resultaterne fra undersøgelsen.

Og noget kunne tyde på, at det samme kunne ske igen. Undersøgelsen viser nemlig også, at 32 % af dem, der ikke aner, hvad de skal stemme, foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister, hvor kun 5 % foretrækker Lars Løkke Rasmussen.

Forsker: Sådan bliver valget på de sociale medier
Forsker: Sådan bliver valget på de sociale medier

Men om det får dem til at stemme rødt er umuligt at forudse, for selvom tvivlerne er trætte af Løkke, foretrækker de måske alligevel blå bloks politik. Samtidig er der også en stor gruppe, der stemmer inden for samme blok, som de plejer. Derfor er tvivlerne en meget uforudsigelig størrelse, fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Vi har forsøgt at tegne et portræt af tvivlerne, men det er meget svært. Så den der ene kampagne, alle partier godt kunne tænke sig at lave for at nå tvivlerne, den er bare umulig, fortæller han til Avisen.dk.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael Laudrup blander sig i...
bt.dk
Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Se det: Her gør hun det - bliver OL's...
bt.dk
Kræver hård straf til sexhypnotisør:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx