Af - 03/12-15 06:31

24-årige Ann-Sofie farvelægger sig ud af sin angst - Malebøger skyder frem i boghandlerne24-årige Ann-Sofie farvelægger sig ud af sin angst - Malebøger skyder frem i boghandlerne

Malebøger til voksne bliver udgivet i ét væld, for de får folk til at afstresse. 'Det er jo fuldstændig grotekst. Det er nogenlunde det samme som at spise en rosin på tre kvarter', siger stressekspert.

Bildstrecke im Grossformat »
- Så længe, der er så stor interesse for de her malebøger, kører vi selvfølgelig videre. Konceptet bliver også udviklet. Det nye bliver, at der er en handling i malebogen. En lille tekst på den ene side og et billede til teksten på den anden side, som skal farvelægges, siger salgschef fra Rosinante, Birgit Rønde Holm. Her ses dog et billede fra den nye bog af Emma Farrarons, som altså ikke har en historie Salgschef fra Rosinante, Birgit Rønde Holm, fortæller, at folk også bruger malebøgerne til at male med deres børn. Sådan sidder voksen og barn og maler på samme tegning. - Der er flest kvinder, der køber malebøgerne, men det er også helt generelt kvinder, der køber flest bøger. Malebøgerne er især populære blandt yngre kvinder, siger salgschef fra Rosinante, Birgit Rønde Holm. En af dem, kan du læse mere om, hvis du klikker videre. Nogle af Ann-Sofies Kristiansens veninder har spurgt hende, om de måtte få nogle af de tegninger, som hun har farvelagt. Ja faktisk har en af hendes veninder lagt en af hendes tegninger i ramme. - Der er for mig en slags kunstterapi. Når du begraver dig i bøgerne, kommer du væk fra omverdenen og får tænkt på noget andet, siger Ann-Sofies Kristiansen. I dag er malebogen en del af hendes hverdag - hun maler dagligt i den i en time. - Jeg har gang i mange sider. Det afhænger meget af, hvad jeg kan overskue lige netop den dag, siger Ann-Sofie Kristiansen Ann-Sofies Kristiansen hører gerne noget stille musik, mens hun tegner. Tropisk Paradis - en eventyrlig malebog af Mille Marotta. - På hver side, jeg har farvelagt, noterer jeg lige, om det har være gode eller dårlige dage. Min psykolog har kigget på nogle af tegningerne, og hun kunne konstatere et mønster i min farvelægning: Jeg bruger lysere farver på gode dage og mørke farver på triste og grå dag, siger Ann-Sofies Kristiansen. - Man kan være svært at placere en malebog i boghandlerens kategorier. Det gør den også somme tider svær at finde i boghandlerne. Skal man lede ved fagbog eller ved papirvarerne?, siger salgschef fra Rosinante, Birgit Rønde Holm. Malebøgerne begyndte at trende for nogle år siden i England og Frankrig.

Klik dig gennem galleriet for at se, hvilke motiver der åbenbart får folk til at stresse af, og læs også mere om Ann-Sofie Kristiansens farvelægning.

Vær god på dit job, husk at dyrke sport et par gange om ugen, men sørg også for at få set dine venner og din familie – og glem ikke at pleje dit parforhold.

Der er mange ting at se til i hverdagen, og det kan nemt få folk til at tabe fokus. Men en stigende trend har fået danskerne til at sætte sig ned og lade hjernen fokusere:

Jeg maler i min malebog en time hver dag. Det er min måde at komme lidt væk fra en stresset hverdag. Mit fokus er på de mange streger, jeg skal holde mig indenfor, og hvilke farver jeg skal farvelægge med.
Sådan siger 24-årige Ann-Sofie Kristiansen om det at male i de særlige ”voksenmalebøger”, der har til hensigt at afstresse.

Ann-Sofies Kristiansen har lidt af angst og har prøvet at finde hobbies til at komme ud af lidelsen på, men malebøgerne skulle vise sig at virke mest effektivt.

Gør dine tegninger levende med Disneys nye 3D malebog
Gør dine tegninger levende med Disneys nye 3D malebog

Samme konklusion må andre have kommet frem til, for ifølge bogforlaget Rosinante har en af de første mindfuld malebøger af Emma Farrorons solgt mere end 15.000 eksemplarer alene i Danmark. Nu skyller en ny bølge af voksenmalebøger ind over landet.

I mandags udkom Nina Leths anden voksenmalebog, og for nogle dage siden kunne danskerne farvelægge toeren til den succesrige mindfulmalebog af Emma Farrorons. Sidstnævnte har i Danmark allerede solgt 5.000 eksemplarer

- Det er rigtig flotte salgstal. Til sammenligning er et forlag typisk tilfreds, hvis en skønlitterær bog sælger 2.000 eksemplarer. Men malebøger til voksne er generelt en stor trend lige nu. Ikke blot hos os, men også hos andre forlag, siger salgschef fra Rosinante, Birgit Rønde Holm.

Elev skulle male det finske flag - nu går det geniale svar viralt
Elev skulle male det finske flag - nu går det geniale svar viralt

Og der er også en grund til, at bøgerne er flittigt købt, for ifølge Thomas Milsted, der er generalsekretær i Stresstænketanken, aktiverer de det parasympatiske nervesystem, som er det modsatte af det sympatiske nervesystem, der aktiveres, når vi stresser.

Malebøgerne stimulerer alfabølgerne inde i hjernen, som gør, at vi bliver rolige og i synk med os selv. Det handler om, at vi lukker os inde i en ekstremt indadventhed, som gør os afslappet. Det er jo fuldstændig grotekst, for det er nogenlunde det samme at spise en rosin på tre kvarter.
Det siger Thomas Milsted.

Næsten ingen kan løse denne 'simple' opgave
Næsten ingen kan løse denne 'simple' opgave

Han forklarer dog, at du kan opnå præcis den samme rolighed, hvis du tegner en cirkel og sætter dig til at farvelægge den.

- Jeg plejer at sige, at der er flere, der lever af stress, end der dør af det. Malebøgerne er en god forretning, men du får fuldstændig samme effekt af at tegne kruseduller på et hvidt papir. Jeg tror, den eneste grund til, at folk lige nøjagtig kaster sig over malebøger for at slappe af, er fordi, andre også gør det.

SE BILLEDERNE: IKEA forvandler børnetegninger til tøjdyr
SE BILLEDERNE: IKEA forvandler børnetegninger til tøjdyr

I Ann-Sofies Kristiansens tilfælde, var det hendes psykolog, der anbefalede hende at male i malebøger.

Bøsser og biseksuelle lider oftere af stress end heteroseksuelle
Bøsser og biseksuelle lider oftere af stress end heteroseksuelle

LÆS OGSÅ: Stressramt og indlagt Blatter vil hurtigt hjem

LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til stress på arbejdet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx