Af - 30/12-16 14:41

Så mange tusinde danskere må fejre nytårsaften aleneSå mange tusinde danskere må fejre nytårsaften alene

12 procent af danskerne forventer at fejre nytår alene. Det viser en ny undersøgelse. Især for unge er det særligt hårdt, når de kan se, at alle andre - end dem selv - har det sjovt, siger ekspert.

storybild

Nytårsaften er for mange lig med fest og glade dage i familie eller venner lag.

For andre er der et mareridt, der blot skal overståes og glemmes.

I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress, svarer 12 procent af danskerne - cirka 600.000 - at de i år forventer at fejre nytår alene.

Patrick fortalte verden om sin ensomhed - så fik han 17 nye venner
Patrick fortalte verden om sin ensomhed - så fik han 17 nye venner

Blandt de mange tusinde respondenter springer nogen med sikkerhed ind i det nye år efter eget valg, imens andre gør det, fordi de ikke har nogen at fejre årets sidste dag med.

Ifølge Maria Bergmann Nielsen, landsformand i Ventilen, der er en frivillig organisation med tilbud for ensomme unge, bliver ensomheden på en aften som nytårsaften forstærket, fordi forventninger til mad, fest og social samvær er højere end normalt. Og især for unge mennesker kan aftenen være svær at kapere.

- For mange er det en stor dag, hvor man bruger lang tid på at udvælge menu, finde fint tøj og planlægge hele aftenen, så den bliver så fantastisk som mulig, da det jo er årets sidste aften. For de unge, der ikke har planer nytårsaften, bliver det særligt hårdt, da det føles som om, alle andre har planer - på nær dem selv, siger hun til metroxpress.

Ked af det og ensom: Faren fra Tønder-sagen håber på Zandras tilgivelse
Ked af det og ensom: Faren fra Tønder-sagen håber på Zandras tilgivelse

Maria Bergmann Nielsen fortæller, hvordan det for mange er et nederlag ikke at være blevet inviteret til en fest eller en middag, når det nye år ringer ind.

- Det er følelsen af at være udenfor, der nok fylder for størstedelen. At være valgt fra eller ikke at have noget at være en del af. Det har vi mennesker et stort behov for. Vi har brug for at føle os som en del af et fællesskab, hvor vi føler sig godt tilpas, siger hun og fortæller, hvordan ensomheden ofte resulterer i mindreværd:

- Det bliver en bekræftelse af de tanker, man går rundt med, når man føler sig ensom: at man ikke rigtig er værd at være sammen med, siger Maria Bergmann Nielsen og understreger, hvordan ensomheden og mindreværdet bliver en ond cirkel:

- Hvis man ikke føler, at man har værdi for andre, afholder man sig også stille og roligt fra at tage kontakt til andre mennesker, fordi man har en indgroet tro på, at man bliver afvist, eller fordi man er sikker på, at man ikke har noget at gøre sammen med de mennesker.

Andreas havde ingen venner - nu er han cover-model for succesfotograf
Andreas havde ingen venner - nu er han cover-model for succesfotograf

Ifølge Maria Bergmann Nielsen er der ingen nem vej ud af ensomheden. Det er en langvarig proces, som man er nødt til at tage i små skridt ad gangen.

- Der findes desværre ikke et quick-fix. Derimod kræver det tid og mod fra den, der føler sig ensom. Og man skal tage små skridt, så man hen ad vejen får nogle små successer, lyder det fra Ventilens landsformand, som giver nogle basale bud på, hvordan man øver sig på at blive bedre til at socialisere og den vej igennem kommer ud af ensomheden:

- Man kan prøve at sige hej til nogle af de mennesker, man møder i hverdagen. Det kan være buschaufføren eller kassedamen. Og det er måske meget banalt, men langt de fleste vil sige hej tilbage eller smile, og det er en god oplevelse. Og så kan man tage et lidt større skridt og et lidt større skridt, siger Maria Bergmann Nielsen, som ellers foreslår alle unge, der føler sig ensomme, til at besøge et af Ventilens 15 lokale mødesteder rundt omkring i landet.

Se den fulde liste over mødesteder, samt hvor de er placeret HER.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Danskerne: Derfor elsker vi kronprins...
bt.dk
Jeg havde to magiske tal i min...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx