Af Ritzau - 31/03-17 09:06; Opdateret: 31/03-17 11:33

Minister afviser løgn - men kan have kendt til fiskeforslagMinister afviser løgn - men kan have kendt til fiskeforslag

En sms fra ministeriet under samrådet ændrede Esben Lundes forklaring om, hvorvidt han kendte til dokument.

storybild

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke set listen med 16 forslag til at stoppe kvotekonger inden for fiskeri. Det siger han på et samråd fredag. Arkivfoto. (Billede: Kim Vadskær)

Der er ikke blevet løjet for Folketinget.

Det siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på et samråd fredag.

Ministeren er blevet hasteindkaldt af en række partiers fiskeriordførere. De mener, at han har tilbageholdt oplysninger om, hvordan man kan begrænse de såkaldte kvotekonger, der sidder på store dele af fiskeriet. Det vil sige fiskere, der ejer meget store fangstkvoter.

- Det helt centrale spørgsmål i dagens samråd er, om jeg har løjet for Folketinget og tilbageholdt vigtig information. Til det er det enkle og rette svar: Jeg har ikke løjet for Folketinget, siger han på samrådet.

Beskyldninger om, at ministeren har talt usandt for Folketinget, bunder i en liste fra et notat fra NaturErhvervstyrelsen fra 2015. Her blev 16 konkrete forslag præsenteret.

Ifølge Berlingske har ministeren dog kun fremlagt et enkelt potentielt løsningsforslag til Folketinget.

- I (ordførerne, red.) har efterspurgt de bedste forslag til, hvordan man kunne håndtere det her.

- Og når jeg har en liste fra en mødesag i marts 2016, hvor min styrelse anbefaler, at en lang række af forslagene ikke virker, er det selvfølgelig ikke de bedste bud set fra regeringens side.

- Vores bedste bud var en tro og love-erklæring, og derfor har vi arbejdet med den, siger Esben Lunde Larsen.

Hensigten med tro og love-erklæringen er, at fiskere skal erklære, at de ikke omgår reglerne.

På samrådet gentog Esben Lunde Larsen flere gange, at han ikke havde set listen med 16 forslag.

En skrivelse med en præsentation til ministeren fra maj 2016 indeholder imidlertid flere af forslagene fra den oprindelige liste.

Miljø- og fødevareministeren fortæller i første omgang, at han havde set den.

- Jeg er overbevist om, at jeg har set det slideshow. Det afgørende er, at der ligger tre anbefalinger fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, som vi arbejdede videre med.

- Er det så i strid med ministeransvarsloven? Nej, det er jeg ikke enig i. For jeg er gået videre med de anbefalinger, der virker efter min styrelses vurdering, siger han.

Men mod slutningen ændrer han forklaring efter at have modtaget en besked fra ministeriet.

- Vi har lige fået svar på sms, at det er husets vurdering, at jeg ikke har set det. Det er husets vurdering, og så må de jo finde ud af, om de kan nå frem til en vurdering, der er fuldstændig knæsat, siger ministeren.

På samrådet fortalte ministeren også, at ordførerne fra de forskellige partier er blevet inviteret til fire møder de seneste tre måneder.

Her skulle partierne have drøftet, hvad der kunne gøres mod kvotekongerne og kvotekoncentrationsreglerne. Men ingen af møderne blev til noget.

Under samrådet meddelte ministeren samtidig, at regeringen tiltræder fiskeriaftalen. Den blev vedtaget i december sidste år af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du en elektronisk p-skive? Så...
bt.dk
Han holdt tungen lige i munden: Et...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx