Af - 30/09-15 17:07

Her er ordet der betyder, at du er 'tørstig-mæt'Her er ordet der betyder, at du er 'tørstig-mæt'

Når du er sulten, spiser du, og så er du mæt. Men hvad er du, når du ikke længere er tørstig? Sprognævnet får ofte det spørgsmål. Her er svaret!

Bildstrecke im Grossformat »

Hvilke ord eller udtryk mangler i det danske sprog, og hvilke ord bør laves om, fordi de ikke passer til deres betydning? Her giver professor i retorik, Christian Erik J Kock svar.

'Vil du have mere at drikke?'
'Nej tak. Jeg er.... "tørstig-mæt"'

Måske er du en af dem, der mener, at der mangler ord for betydningen at være mæt af drikkelse.

I hvert fald siger Margrethe Heidemann Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn til metroxpress, at de med mellemrum får forespørgsler på dette ord.

Men det viser sig, at der faktisk allerede findes et ord for denne betydning:

- Vi har adjektivet 'sæt' som modsætningsord til 'tørstig' - svarende til 'mæt' - men det bruges ikke meget. Hvis det da overhovedet bruges. I ordbogen over det Danske Sprog kan man også finde adjektiverne 'utørst' og 'utørstig', men de bruges heller ikke meget - eller nok snarere slet ikke, siger Margrethe Heidemann Andersen.

LISTE: Her er 10 nye og r**sjove ord i den engelske ordbog
LISTE: Her er 10 nye og r**sjove ord i den engelske ordbog

Hun forklarer, at 'sæt' kom til i 1700-tallet, og at det blev genoplivet i en konkurrence i et ugeblad i 1899, men at det siden er gået i sig selv igen.

Konklusionen er altså, at vi faktisk ikke har noget ord for ikke at være tørstig – vi nøjes med at sige noget i retning af 'jeg er ikke tørstig.
Det siger Margrethe Heidemann Andersen.

Her er svenskernes 'nye' ord for vagina
Her er svenskernes 'nye' ord for vagina

Så hvis vi vil have et ord med betydningen at være tørstig-mæt, skal vi enten genoplive 'sæt' ved at bruge det noget oftere, eller opfinde et nyt ord, som vi spreder i vores omgangskreds.

Ordbogen bliver nemlig dannet ud fra de nye ord, som folk er begyndt at bruge af sig selv:

- De fleste nye ord opstår fra nogle, som bare bruger dem, og som udmærket forstår, hvad de betyder. Sproget er jo folkets sprog, og det er dér, nydannelser kommer fra. Der er som sådan ikke Dansk Sprognævn, der opfinder ordene, siger professor i retorik ved Københavns Universitet, Christian Erik J Kock.

Professor: Lokumssprog er blevet normaldansk
Professor: Lokumssprog er blevet normaldansk

LÆS OGSÅ: Her er det nye ord for når kvinder onanerer

LÆS OGSÅ: Ny i Aarhus? Her er seks råd du ikke kan leve uden

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx