Af Lars Dinesen - 11/06-15 06:36

Danske banker sender tusindvis af job til lavtlønslandeDanske banker sender tusindvis af job til lavtlønslande

I Indien tager de sig af bankernes it, mens Østeuropa skal behandle dit banklån, viser opgørelse.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Flindt Mogens)

Danske banker håndterer i stigende grad kundernes banklån fra Litauen og Polen, mens it-håndteringen ligger i Indien.

I alt har Danske Bank, Nordea og de øvrige banker herhjemme oprettet over 3400 job i lande med lavere lønniveau. Det viser tal, som Finans har indsamlet fra branchen.

Det er uklart, hvor mange danske job der er lukket ned som konsekvens af udflytningen, men fagforeningen Finansforbundet oplever en stor trafik mod lavtlønslande.

- Vi er bekymrede over at miste danske arbejdspladser til Polen og Litauen. Man må jo spekulere over, hvorfor det sker, og det er selvfølgelig, fordi de kan producere væsentligt billigere, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet, ti Finans.

Det nye er, at det i stigende grad er traditionelle bankopgaver, der flyttes ud. For eksempel vil det banklån, som rådgiveren formidler til kunden, ofte være behandlet i Østeuropa.

LÆS OGSÅ: Skat vil undersøge bankansattes billige boliglån

- Det er svært at se, hvor det stopper. I og med at mange arbejdsopgaver bliver digitaliseret, kan de flyttes lige derhen, hvor virksomhederne synes, at det er billigst at få dem produceret, siger Kent Petersen til Finans.

Danske Bank oplyser, at man på to et halvt år har flyttet 850 job til Litauen. Dertil kommer, at banken har 750 it-medarbejdere i Indien.

Det svarer til ni procent af bankens samlede medarbejderstab eller 15 procent af de ansatte i Danmark, skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Banker får milliardbøder for kursmanipulation

Anne Melchiorsen, underdirektør i Danske Bank, oplyser, at arbejdspladserne ikke kun bliver flyttet væk fra Danmark, da det er en samling af funktioner fra alle de 15 lande, hvor Danske Bank driver forretning.

For banken handler det om at have en effektiv virksomhed.

- Vi opererer ud fra, at vi er en international virksomhed, og at vi hele tiden skal levere konkurrencedygtige løsninger til vores kunder. Det handler også om at levere produkterne til den rigtige pris, siger Anne Melchiorsen til Finans.

LÆS OGSÅ: Milliarder er på vej til kriseramte landmænd

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx