Af Ritzau - 28/11-16 14:11; Opdateret: 28/11-16 16:17

Innovationsminister skal kæmpe for indflydelsenInnovationsminister skal kæmpe for indflydelsen

Sophie Løhde kan udvikle nyt ministerium til strategisk drivkraft. Men det kan også ende i ren administration.

storybild

Tidligere sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) overtager en del ansvarsområder fra Finansministeriet. Hun får titel af minister for offentlig innovation. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Er Sophie Løhdes (V) nye post som minister for offentlig innovation i virkeligheden en slags post som regeringens HR-direktør?

Eller er posten at sammenligne med Monty Pythons "Ministeriet for gakkede gangarter", sådan som Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, skriver i en klumme?

Dømt ud fra den kongelige resolution, der officielt opretter den nye ministerpost, kan der blive tale om alt fra et ministerium, der mest er oprettet, fordi der var brug for et ministerium, til et reelt, strategisk kraftcenter.

Det vurderer samfundsforsker Johannes Andersen, der er lektor ved Aalborg Universitet.

- Man kan godt have fornemmelsen af, at det måske mere er formålet at lave et nyt ministerium, end det er en bevidst satsning på at være på forkant med udviklingen. Men det giver mening, fastslår han.

Det, der giver mening ifølge forskeren, er, at der foregår en bevægelse i den offentlige sektor væk fra den udskældte New Public Management i retning af at inddrage borgerne mere.

Set i det lys kan Sophie Løhdes ministerium få stor indflydelse.

Men i modsat retning trækker, at ministeren for offentlig innovation ikke får plads i regeringens magtfulde udvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

Sophie Løhde, der hidtil har været sundhedsminister, overtager en del af Finansministeriets område. Blandt andet Moderniseringsstyrelsen og ansvar for overenskomster.

Hun kommer fysisk til at sidde i Finansministeriet.

Dermed kommer hun til at danne parløb med den nyudnævnte finansminister, Kristian Jensen (V).

Den afgående finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), understregede i sin tale ved ministeroverdragelsen, at der er tale om "to ligestillede ministre".

Selv betegner Sophie Løhde sin opgave som at få den offentlige sektor til at "køre længere på literen".

Hvis Johannes Andersen skal give Sophie Løhde et godt råd til at få indflydelse, er det at arbejde tæt sammen med kommunerne.

- De kommuner, der er længst fremme, har nogle erfaringer, hun kan bruge til at få mere punch på, når hun skal udvikle strategiske pejlemærker, siger han.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
AaB-formand om chok-fyring: Sådan...
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Asger var alene - pludselig sad armen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx