Af Niels Thimmer - 03/01-14 06:06

EU kan tvinge os til at betale dagpenge i ØsteuropaEU kan tvinge os til at betale dagpenge i Østeuropa

En sag ved EU-Domstolen om Finlands dagpengesystem kan få betydning for det danske system.

storybild

Gårdejer Ib Walther Jensen dyrker frugt og grøntsager på sin gård ved Glamsbjerg på Fyn. Han har ansat parret Aniko og Viktor fra Ungarn, og de arbejder både med at høste og bestyre gården. Her høst af asier. (Billede: Martin Lehmann/POLFOTO)

Danmark risikerer i fremtiden at måtte opgive en særregel, som sikrer, at polakker, litauere og andre EU-borgere skal arbejde mindst 296 timer over tre måneder i Danmark, før de kan få danske dagpenge, skriver Information.

- Dagpengeperioden skal endnu længere ned
- Dagpengeperioden skal endnu længere ned

Uden den danske særregel vil en EU-borger kunne optjene retten til dagpenge i sit hjemland for derefter at flytte til Danmark og få udbetalt danske dagpenge. Det kræver dog blandt andet, at de har arbejdet i sammenlagt 12 måneder i et eller flere EU-lande.

DF: Rul dagpengereformen tilbage
DF: Rul dagpengereformen tilbage

Finland har et lignende krav, hvor reglen i stedet er fire uger i landet som lønmodtager eller fire måneder, hvis man er selvstændig.

Men EU-Kommissionen har længe ment, at Finland dermed frarøver EU-borgere deres mulighed for at bevæge sig frit rundt mellem medlemsstaterne uden at miste deres optjente ret til sociale ydelser.

Hver tredje har været på kontanthjælp i mere end tre år
Hver tredje har været på kontanthjælp i mere end tre år

Efter et forløb på et halvt år, hvor EU-Kommissionen har forsøgt at få Finland til at ændre reglerne, valgte Finland i slutningen af november sidste år at stå stejlt på sin ret, som nu skal afgøres ved EU-Domstolen.

Antallet af folk på dagpenge styrtdykker
Antallet af folk på dagpenge styrtdykker

Professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet siger, at den finske regel minder om den danske.

- Hvis Finland må rette ind, kan Danmark være stillet i en sværere situation. Derfor er det også interessant for Danmark, at Finland kæmper en kamp, der kan have principiel betydning for Danmark, siger hun til Information og tilføjer:

Jobcenter smadrede Helles job-drøm
Jobcenter smadrede Helles job-drøm

- Hvis domstolen skulle finde forståelse for Finlands synspunkt, så kan det styrke Danmarks position - eller omvendt svække den.

Ifølge finske embedsmænd har Danmark allerede rekvireret den finske sag for at kigge nærmere på præmisserne i sagen.

Så mange tjener mere på overførsel end på et job
Så mange tjener mere på overførsel end på et job

I september sidste år luftede Jonathan Todd, der er talsmand for EU-Kommissionen, muligheden for, at den danske særregel ville blive undersøgt.

Han sagde dengang til Ugebrevet A4, at EU-Kommissionen var i gang med at undersøge den danske lovgivning og måske ville kontakte Danmark i løbet af et par måneder.

Til Information siger Jonathan Todd, at EU-Kommissionen ikke har foretaget sig yderligere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Cecilie Hother afslører sin kur:...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx