25/03-14 15:39; Opdateret: 25/03-14 17:00

Lydoptagelse tyder på første ulvekobbel i Danmark i 200 årLydoptagelse tyder på første ulvekobbel i Danmark i 200 år

En ekspert i England vurderer danske optagelser til at være ulvehyl muligvis fra en hel ulvekobbel.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det EU-fredede rovdyr - ulven - er flere gange blevet observeret i Danmark, og nu peger alt på, at vi danskere kan byde vores første ulvekobbel i mere end 200 år velkommen, skriver videnskab.dk.

En gruppe ulveentusiaster i fællesskabet Ulvetracking Danmark har nemlig offentliggjort en række lydfiler med hyl, som ifølge den ledende ulvehylsekspert i England, Holly Root-Gutterigde, meget vel kunne være ulvehyl.

Se video: Hjælp, der er en ulv på mit hotel
Se video: Hjælp, der er en ulv på mit hotel

Ved hjælp af et særligt computerprogram har Holly Root-Gutteridge, som er ph.d.-studerende ved Nottingham Trent University, brugt fem måneder på at analysere lydfilerne, som de danske ulveentusiasterne har optaget i Jylland.

Vurderingen fra ulveeksperten lyder på, at der på optagelserne høres hyl fra mindst tre og muligvis fire forskellige ulve. Ud af forskellige ulvehyl mener hun, at der er tale om en voksen han med en dyb "stemme" og en hun med et hyl, der derfor er mere højfrekvent.

Se video: Hjælp, der er en ulv på mit hotel
Se video: Hjælp, der er en ulv på mit hotel

Derudover vurderer hun, at det tredje hyl stammer fra en næsten udvokset unge fra sidste år og at der muligvis gemmer sig et hyl fra en fjerde ulv i optagelserne.

Der er dog en lille mulighed for, at hylene stammer fra usædvanligt store hunde, men det skulle i givet fald være hunde i et kobbel, hvilket ifølge Holly Root-Gutteridge gør den teori usandsynlig.

Zoo skal have en ny dyreunge: Hvad er det for et dyr?
Zoo skal have en ny dyreunge: Hvad er det for et dyr?
Tour-stjernes hund død efter ulveangreb
Tour-stjernes hund død efter ulveangreb

Desuden registrerede Ulvetracking-gruppen den 30. januar 2014 fodspor, der formodentlig var afsat af to ulve, som fulgtes ad.

Ulven var tæt på at blive udryddet i Europa i det 18. og 19. århundrede og derfor er det i dag ulovligt både at jage, indfange eller på anden måde genere dem.

En arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet arbejder i øjeblikket på en plan, som skal beskytte ulve i Danmark. Planen skal i høring i løbet af 2014.

/ritzau/


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx