Af - 05/04-14 13:47

Nydanske Geeti Amiri revser danskernes fordomme:  Spar mig for jeres ynkNydanske Geeti Amiri revser danskernes fordomme: Spar mig for jeres ynk

24-årige Geeti Amiri, der studerer statskundskab på Syddansk Universitet i Odense, langer ud efter danskernes syn på nydanske kvinder. Ifølge hende er de den nye elite.

storybild

24-årige Geeti Amiri, der studerer statskundskab på Syddansk Universitet i Odense, langer ud efter danskernes syn på nydanske kvinder. Ifølge hende er de den nye elite. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

- Spar mig for jeres ynk! Væn jer i stedet til at se os nydanske kvinder på topposter i samfundet.

Sådan klar er meldingen fra 24-årige Geeti Amiri, der til daglig læser statskundskab på Syddansk Universitet.

Over for Politiken revser hun danskernes syn på nydanske kvinder, som ifølge Geeti Amiri ofte portrætteres som hjælpeløse ørkenprinsesser. Hun mener ikke, at nydanske kvinder på nogen måde er hjælpeløse. Tværtimod.

Debat skal få flere unge nydanskere til at stemme
Debat skal få flere unge nydanskere til at stemme


Hun tror på, at unge nydanske kvinder, fx med muslimsk baggrund som hende selv, er den nye elite i det danske samfund. Og hun er træt af folks fordomme.

- Jeg har været til selskaber, hvor folk har været overrasket over, at jeg kan tale dansk. Når jeg fortæller, at jeg læser statskundskab, falder de nærmest ned af stolen. Og når jeg siger, at jeg selv vælger min mand, kan bo alene og oven i købet er muslim, så går det helt galt. Selv om vi nydanske kvinder bryder den negative sociale arv i højere grad end etniske danskere, så har mange stadig en forestilling om, at vi er hjælpeløse, undertrykte ørkenprinsesser, lyder det fra den unge kvinde.

Flygtede til Danmark i 1994
Geeti Amiri flygtede sammen med sin familie til Danmark i 1994. Her flyttede de ind i en lejlighed på Amager, hvor de boede side om side med andre flygtninge og indvandrere. De fleste voksne – heriblandt Geeti Amiris egne forældre - var arbejdsløse og på overførselsindkomst.

Men Geeti brød med den negative sociale arv og er i dag en del af den markante stigning siden 2002 i andelen af mønsterbrydere blandt unge nydanske kvinder. Det viser en ny undersøgelse, som AE-Rådet har lavet for Politiken.

Ny-danskere sagsøger Dansk Folkeparti for æreskrænkelse
Ny-danskere sagsøger Dansk Folkeparti for æreskrænkelse

Som Geeti Amiri ser det, har uddannelsessystemet været nøglen for de nydanske kvinder.

- Mens debatten har kaldt os undertrykte, nedgjort vores religion og talt til os, som om vi har brug for middelklassens feministiske førstehjælp, så har vi lukket ørerne og fokuseret på uddannelse, siger Geeti Amiri og understreger samtidig, hvorfor nydanske piger klarer sig bedre end deres ditto brødre.

-Vi nydanske kvinder har i lige så høj grad været udsat for ’fristelser’ på gaden som vores brødre. Vi legede på samme legepladser, hvor junkier og drankere bevægede sig rundt, og vi blev opdraget i samme usle lejligheder af samme forældre. Alligevel har vi klaret os meget bedre end vores brødre, fastslår hun over for Politiken.

- Se bare min egen familie. Her har alle piger en uddannelse, mens min bror aldrig fik en. Det skyldes da ikke, at vi kvinder har været låst inde og ikke måttet være i det offentlige rum, det skyldes, at vi ikke blev opgivet som drengene. Selv om vi piger pjattede i timerne i skolen eller glemte at lave lektier, blev vi ikke opgivet så hurtigt som drengene. Bare vi piger kunne lidt fagligt, blev vi motiveret og forventet noget af, hvorimod drengene hurtigt blev glemt, stemplet og smidt i specialklasser, siger Geeti Amiri.

Piger og drenge har samme vilkår
Hun fortæller, at der ikke er blevet forskelsbehandlet i hjemmet på Amager. Geeti og hendes søstre havde de samme forudsætninger for at lykkes som deres bror. Men grunden til, at pigerne har fået succes og ikke drengen skal forklares med, at pigerne fra start af fik tildelt ansvar.

Billetskandale: Nydanskere må ikke se CL
Billetskandale: Nydanskere må ikke se CL

- Mine forældre har haft samme opmærksomhed rettet mod min og min brors skolegang. Men vi fik også mere ansvar fra vores forældre i takt med, at vi lærte at læse. Og det gik hurtigere for os piger, der udviklede bedre forståelse for samfundet end vores forældre. Jeg blev en slags minivoksen som barn, hvor jeg læste og oversatte breve fra kommunen for min mor, tog med hende til lægen og til skolesamtaler. Det har mange af mine veninder også oplevet. Vi fik tidligt en bevidsthed om samfundet, og hvilke muligheder der var for sådan nogen som 'os', siger Geeti, der mener, at en ny, dansk middelklasse er ved at tage form.

- Vi flytter ud af ghettoen, så snart vi kan. Vores børn kommer på bedre skoler. Det er resultatet af klasserejsen. Men en anden og langt mere dybtgående konsekvens er, at det traditionelle patriarkalske familiemønster er under afvikling.

- Når både manden og kvinden har et fuldtidsjob, kan kvinden ikke tage opvasken hver gang, gøre huset rent hver gang eller tage sig af opdragelsen af børnene. Min mand må også tage opvasken, han må gøre rent, og han skal også hente og aflevere børn. Det lyder banalt, men det er en lille revolution i den patriarkalske familie. Vores eksamensbeviser overflødiggør patriarken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx