Af - 09/01-15 07:25; Opdateret: 09/01-15 07:41

Stefanie på 15 gik psykisk ned – ligesom sin søsterStefanie på 15 gik psykisk ned – ligesom sin søster

Det er svært at have en bror eller en søster, der er psykisk syg, og tusindvis af danske børn kæmper som Stefanie med rollen som pårørende

storybild

Stefanie er i dag 15 år, og hun har fået det bedre, efter hun har fået hjælp til at håndtere, at hendes søster er syg (Billede: Polfoto)

Stefanie Rasmussen på 14 år er ved at forberede et teaterstykke, da hendes telefon ringer, og hun får at vide, at hendes mor skal føde. Men Stefanies reaktion er ikke som andre 14-åriges. Hun bryder sammen i gråd og kan ikke holde op med at græde igen. Selvmordstankerne presser sig på, og hun har lyst til at skære i sig selv.

- Da min mor fik min lillebror, var jeg bange for, at det ville blive på samme måde som med min storesøster.

Søskende til psykisk syge lider i stilhed
Søskende til psykisk syge lider i stilhed

Stefanies storesøster har en personlighedsforstyrrelse, og det har påvirket Stefanie meget, at hendes søster har haft det så svært.

- Jeg har ikke fået nær så meget opmærksomhed, har min mor sagt, og det tror jeg er rigtigt.

Stefanie elsker sin søster meget højt, og som barn forsøgte hun at hjælpe hende alt, hvad hun kunne. Hun vækkede hende, sørgede for hun fik morgenmad og kom i tøjet og fulgte hende hen til klassen, men hun holdt det hemmeligt for deres mor, fordi Stefanie vidste, at hun ikke ville få lov til at tage sig af sin søster, hvis de voksne var klar over, hvad der foregik.

Søskende til kræftramte bliver oftere psykisk syge
Søskende til kræftramte bliver oftere psykisk syge

Men det var svært for Stefanie at bekymre sig om sin søster og være vidne til, at hun havde det skidt, og Stefanie var ofte ked af det.

Som 12-årig begynder Stefanie at skære i sig selv, ligesom hendes søster gjorde, og for et år siden fik den 14-årige Stefanie et psykisk sammenbrud og kom i behandling i børnepsykiatrien.

Hver tredje dansker bliver psykisk syg i løbet af livet
Hver tredje dansker bliver psykisk syg i løbet af livet

Hun begyndte i gruppen Oprust, hvor hun mødte andre børn og unge, der har psykisk sygdom inde på livet, og hun havde mange gode snakke med sin matematiklærer, der på egen hånd undersøgte, hvordan han kunne hjælpe Stefanie til at få det bedre.

- Jeg er et okay sted i mit liv lige nu, og det er rigtigt godt, jeg fik hjælp.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx