Af - 16/12-15 13:16

Syge og pårørende: Spiseforstyrrelse ødelægger julenSyge og pårørende: Spiseforstyrrelse ødelægger julen

For personer med en spiseforstyrrelse og deres pårørende betyder julen flere konflikter og mere frygt end glæde, viser ny undersøgelse.

storybild

For mange fremkalder dette billede mundvand og god stemning, men for personer med en spiseforstyrrelse er det symbolet på frygt og uhygge. (Billede: Polfoto)

For mange er den fede julemad symbolet på dansk hygge og familieidyl. Men for familier, som har en spiseforstyrrelse inde på livet, er højtiden det stik modsatte.

En ny undersøgelse, som 'Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade' har udført blandt 427 spiseforstyrrede og pårørende, viser nemlig, at julen bringer frygt og uglæde med sig.

77 procent af de adspurgte, som har en spiseforstyrrelse, og 68 procent af de pårørende, svarer således, at spiseforstyrrelsen decideret ødelægger julen. Konfliktniveauet er højere, og derfor forsøger tre ud af fire helt at undgå julearrangementer, hvor de skal spise sammen med andre.

Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp
Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp

Ifølge Anne Minor Christensen, formand i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, som har bestilt undersøgelsen, bekræfter svarene det billede, som foreningen de seneste år har oplevet, når de er blevet kontaktet af spiseforstyrrede.

- Erfaringerne fra vores rådgivning har i mange år vist, at julen er en ekstra udfordrende tid for personer med en spiseforstyrrelse og deres familier. Men nu har vi fået dokumentation på det. Det bekræfter os i, at denne målgruppe har brug for ekstra forståelse og støtte i juletiden, siger Anne Minor Christensen, som råder familier, som har en spiseforstyrrelse inde på livet, til at få talt om problemerne.

Foreningen anslår, at cirka 75.000 danskere lever med en spiseforstyrrelse, heraf er 80 procent kvinder.

Sidste år blev over 3.000 danskere ifølge Socialstyrelsen behandlet for svær anoreksi eller bulimi i den regionale psykiatri.

Denne kvinde har noget at sige om populært anoreksi-kostume
Denne kvinde har noget at sige om populært anoreksi-kostume

39-årige Bodil Porse Nielsen havde anoreksi i 20 år. Hun fortæller, hvordan man lyver for sig selv og sine nærmeste i kampen for at komme igennem julen.

For første gang oplever hun i år en julemåned uden frygt for lidt ekstra fedt på sidebenet.

-Jeg var fuldstændig angst for al julemaden, og det endte altid med, at jeg tabte mig i december, siger Bodil Porse Nielsen, der udviklede anoreksi som 17-årig.

- Man har ikke lyst til at give slip. Julen skulle bare overstås, og jeg holdt min lidelse meget hemmeligt, men når jeg ser tilbage på det i dag, kan jeg godt se, at min familie godt fornemmede det, siger hun.

Hendes råd til andre er, at de skal forsøge at 'give spiseforstyrrelsen ferie' i julen.

- Det skal være så naturligt som muligt. Det hjælper ikke at presse, for det skal komme fra den spiseforstyrrede selv. Man skal heller ikke sige 'nej, hvor er det dejligt, at du spiser mere julemad', siger Bodil Porse Nielsen.

For hende var det et besøg hos lægen, der for alvor fik hende til at ændre kurs.
- Jeg fik et wake-up-call, da min læge sagde, at mine organer var ved at tage skade af mange års sult. Jeg kunne hurtigt mærket bedringen, for så snart man begynder at spise, får man mere energi.

Bodil (th.) og storesøster Anna (tv.) forklarer, hvordan julen ofte var hård at komme igennem, mens Bodil havde anoreksi.

Hendes storesøster, Anna Porse Nielsen, forklarer, at hun og resten af familien mærkede Bodils problemer, men at det først er nu, at de kan tale åbent om det.

- Det fyldte helt vildt meget, uden at vi talte om. Lykke og mad hænger tæt sammen i vores kultur, og man bevæger sig meget forsigtigt som pårørende. Reaktionen er først kommet bagefter, siger hun og giver et råd til andre i samme situation.

- Man skal trække sine egne grænser og ruste sig med ubetinget kærlighed.

Hun forklarer, at det ofte er svært som pårørende at vide, hvad man skal gøre, men at det

- Det har altid været værst for Bodil. Det indre helvede har jo været inde i hende. Der er masser af ting, man ikke ser, men som man mærker som pårørende. Alle højtider, hvor det handler meget om mad, har altid været rigtig svære at komme igennem.

- Som pårørende bliver problemerne aldrig lige så store som hos den, der har sygdommen. Man skal have den ubegrænsede kærlighed. Også selv om den syge person kan være fuldstændig håbløs at være sammen med.
Anna Porse Nielsen, storesøster til Bodil, der havde anoreksi i 20 år

Når hun ser tilbage på de 20 år med en søster med anoreksi i dag, ville hun have søgt hjælp tidligere i forløbet.

- Hvis jeg skulle have gjort noget anderledes, havde jeg selv søgt hjælp noget tidligere. Det gik først op for mig ret sent, at det var at sammenligne med at være pårørende til en narkoman.


LÆS OGSÅ: Line var dødsyg med anoreksi: Fitnesscoach reddede hende med de helt rigtige ord

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx