Af Ritzau - 22/06-17 15:43; Opdateret: 22/06-17 17:18

Københavnske gaderøvere får betydelig rabat på strafKøbenhavnske gaderøvere får betydelig rabat på straf

En sag om gaderøverier har været længe undervejs, og derfor slipper de tiltalte billigere.

storybild

Sydøstjyllands Politi undersøger et mistænkeligt dødsfald i en lejlighed på Beringsvænget i Horsens. En midaldrende dansk mand er fundet død, og politiet undersøger, om han har været udsat for en forbrydelse. (Billede: Free/Pressefoto Rigspolitiet)

Siden efteråret 2015 har 21-årige Abas Hassan Kanaan ventet på at få sin sag om stribevis af gaderøverier afgjort, og det kommer ham nu til gode.

Godt nok er Kanaan torsdag eftermiddag blevet idømt en straf på fire års fængsel ved Retten på Frederiksberg.

Men den straf burde i virkeligheden have været langt hårdere, slog retsformand Pernille Kjærulff fast i forbindelse med domsafsigelsen.

- I ville have fået noget mere, hvis der ikke var gået så lang tid, lød det fra Kjærulff, efter at hun havde oplyst Kanaan og fem medtiltalte om deres straffe.

Kanaan er dømt for at være hovedmanden i 14 gaderøverier. Navnlig ét af røverierne var særlig groft og blev begået sammen med de øvrige tiltalte. Her blev en 16-årig dreng berøvet, men ikke nok med det.

I tre en halv time blev han tvunget til at begå røverier mod supermarkeder og aflevere udbyttet til gruppen. Udbyttet var dog en kende pauvert, da drengen i stedet for at true butikspersonalet blot stak hånden i kassen.

De fem, som blev dømt sammen med Abas Hassan Kanaan, var alle mindreårige, da de deltog i de to til fem gaderøverier, som de hver især har medvirket til.

To af dem fik delvist betingede fængselsdomme på 15 måneder, mens de tre øvrige blev idømt ubetinget fængsel i ét år og ni måneder. De fem er i dag mellem 18 og 20 år gamle.

Straffen mod Kanaan er dermed uden sidestykke den strengeste i sagen.

- Du har været hovedmanden. Manden med kniven. Men også for dig gælder det, at du har fået en ikke ubetydelig rabat, sagde retsformand Pernille Kjærulff til Kanaan ved domsafsigelsen.

Anklagemyndigheden havde krævet, at Kanaan skulle udvises af Danmark. Men også her valgte retten at se med milde øjne på den ellers ustraffede gaderøver. Udvist blev han godt nok, men udvisningen blev gjort betinget.

- Det betyder, at du skal holde dig på måtten, mens du sidder i fængsel. Du skal lægge hashen på hylden, og du skal også holde dig på måtten, når du kommer ud, lød formaningen fra Pernille Kjærulff.

En betinget udvisning vil kunne udløses og gøres ubetinget, hvis den pågældende senere bliver straffet for kriminalitet.

Sammen med de tre mænd, som fik ubetingede straffe, overvejer Kanaan nu, om han vil anke dommen til Østre Landsret. De to øvrige mænd valgte at modtage deres domme.

Retten på Frederiksberg valgte at opretholde et navneforbud i sagen for de fem øvrige. Men ikke for Abas Hassan Kanaan.

- Når man har fået fire års fængsel for 14 gaderøverier, så må man acceptere, at få sit navn offentliggjort, lød det i den forbindelse fra Pernille Kjærulff.

Abas Hassan Kanaan har ligesom de andre tiltalte tidligere været varetægtsfængslet, men har længe været på fri fod. Det ville anklager Søren Harbo have lavet om på efter domsafsigelsen.

I 33 minutter fra klokken 15.22 til 15.55 var Kanaan derfor anholdt, mens retten skulle tage stilling til, om han skulle varetægtsfængsles. Retten mente ikke, at der var grundlag for en fængsling.

Den afgørelse blev dog af anklageren kæret til Østre Landsret, som i de kommende dage skal tage stilling til spørgsmålet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx