Af Julie Bülow - 16/01-18 22:43

Angst, frygt og ensomhed: BørneTelefonen var glødende i julenAngst, frygt og ensomhed: BørneTelefonen var glødende i julen

Angst, selvmordstanker og ensomhed er nogle af de helt store og tilbagevendende problemer, som fik BørneTelefonen til at kime i julen 2017

storybild

genrefoto

For de fleste er jul og skoleferie lig med familiehygge og kærlighed. Men for mange børn, er højtiden i stedet en kaotisk tid fyldt med tunge tanker.

Derfor har BørneTelefonen, som har eksisteret i 30 år, de seneste fire holdt linjen åben i julen. I år kimede telefonen 930 gange mellem den 23. og 31. december. Det er 165 gange flere end i samme periode året forinden, det viser en opgørelse som metroxpress har fået fra Børns Vilkår.

Mere alvorlige problemer til jul

Og julen er ikke alene præget af omkring 200 flere ugentlige opkald til BørneTelefonen, det er også en tid, hvor henvendelserne er meget mere alvorlige end til hverdag.

»Til daglig handler det ofte om venskaber, kærlighed og emner der relaterer sig til de to, men i julen er det ikke så meget de normale teenagebekymringer, der dominerer,« fortæller chef for BørneTelefonen og bisidning, Marianne Rasmussen.

Det er i stedet børn, som føler sig særligt pressede i juletiden. Og børn som forgæves spejler sig i kammeraternes 'perfekte jul', og børn som er bekymrede over familieanliggender. Det er markant flere af opkaldene, som er af alvorlig karakter i julen, fortæller hun.

Toppen af et alvorligt isbjerg

At det  især er angst, frygt og ensomhed der får børn og unge til at ringe op til  børnetelefonen i juleferien, kommer ikke bag på Marianne Rasmussen. Og hun tror kun stigningen vil fortsætte.

»Tallene stiger, for der er rigtig mange børn, som behøver en voksen at tale med. Og jeg tror kun, vi ser toppen af isbjerget, desværre,«

Derfor er det vigtigt, at børn også kan ringe uden for almindelige kontortider.

»Der er rigtig mange børn og unge, der mangler nogle voksne at tale med, og særligt i juledagene kan mange føle, at det savn intensiveres. Men ingen skal stå alene med svære tanker og alvorlige problemer, og derfor står vi klar med støtte og rådgivning«, siger vicedirektør i Børns Vilkår, Helle Tilburg Johnsen

 

BørneTelefonen har samlet nogle af de mange anonyme opkald, de har fået mellem jul og nytår.

  • 'Lotte' på 18 år har anoreksi og er bekymret for juledagene, fordi der er mad overalt. Det kommer frem, at hun går til psykolog, og at hun er i behandling i forhold til vægtkontrol osv. Forældrene er tilbudt behandling, men det ville de ikke, fordi 'det er ikke dem, der er problemet. Faren har lige skrevet en besked til hende, som lyder: "håber ikke du ødelægger julen i morgen med dårlig stemning". Hun er ked af det og nervøs for hvordan julen skal gå.
  • 'Sascha' på 15 år henvender sig, fordi hun er bange, har angst og stress. Hun har ikke gået i skole i flere måneder pga. angstanfald. Hun har mistet kontakten til venner, hun har dårligt selvværd, hun føler ikke, hun er noget værd i forhold til sine jævnaldrende. Hun bor med sine forældre og en søster. Pt. er hun alene hjemme og ked af det. 'Saschas' veninde har lige skrevet, at hun ikke kan være der for hende.
  • 'Marie' på 14 år kontakter BørneTelefonen kl. 22 juleaften og fortæller, at hun alt for tit er ked af det, og at hun ikke ved, hvad hun skal gøre ved det. Hun tænker tit på at "gøre en ende på det". Derhjemme får hun meget skæld ud for ikke at hjælpe til.
  • Lige nu har de lige åbnet julegaver, og 'Marie' synes ikke, hun fik nogle gode gaver. Hun ved ikke, hvorfor hun synes det, men hun havde måske forventet noget, der ville gøre alt bedre. 'Marie' føler sig ensom, efter hendes veninder tog på efterskole, og hun er også meget utilfreds med sit udseende og føler sig grim og tyk.
  • 'Martin' på 15 år skriver ind til Chatten med rigtig mange tanker, der kører rundt i hovedet. Han er inde i en dårlig periode, hvilket han har oplevet før, hvor han synes det hele er noget lort, Han har søvnproblemer, ingen lyst til lektier og har svært ved at overskue noget.
  • 'Simon' på 18 år kontakter BørneTelefonen, fordi han er blevet mobbet gennem hele sin skolegang. Han sætter en facade på og har inderst inde en frygt for at blive efterladt af andre og ikke at være god nok.
  • 'Michael' på 15 år kontakter BørneTelefonen. Han føler sig ensom og har aldrig haft en bedste ven. Han mangler en at kunne snakke med. Han plejer at snakke med sin søster, men hun er nu flyttet hjemmefra og har fået en kæreste.
  • 'Christian' på 16, som lige har fået konstateret ordblindhed kontakter BørneTelefonen, fordi han bange for, at han ikke kan komme på gymnasiet. Han føler præstationsangst og stress.
  • 'Daniel' på 15 år fortæller han har et stort problem med dårligt selvværd. Han tænker meget over, hvad andre tænker om ham. Han er bange for at udtrykke sig, gå i det tøj han kan lide og snakke med andre mennesker, da han generelt er bange for, hvad folk tænker om ham.
Samtalerne er anonymiserede.

 

FAKTA:

Du kan ringe anonymt til børnetelefonen på tlf. 116-111. Eller du kan sende en sms eller starte en chat. Tjek bornetelefonen.dk. 1 11

BørneTelefonen hos Børns Vilkår, som blandt andet er støttet af TrygFonden, modtog i alt 930 opkald i perioden mellem 23. og 31. december 2015. De 8 mest hyppige, alvorlige emner ses herunder:

Samtaleemner:  Antal opkald/Andel

Bange/angst: 82/8,8%

Brug af rusmidler (alkohol, stoffer mv.): 20/2,2%

Ensomhed: 60/6,5%

Krop og/eller udseende: 46/4,9%

Selvmordstanker/selvmordsforsøg: 56/6,0%

Selvskadende adfærd: 44/4,7%

Spiseforstyrrelser: 24/2,6%

Psykiske lidelser/diagnoser: 55/5,9%

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx