Af Dorte Hansen - 22/12-17 08:43

Dorte brød smertefuldt tabu: 2018 bliver et helt særligt årDorte brød smertefuldt tabu: 2018 bliver et helt særligt år

KLUMME: Dorte Hansen er 42 år og gravid med termin til foråret 2018 efter at have været i fertilitetsbehandling siden 2014. Hun er uddannet journalist og arbejder som redaktionssekretær på BT.

storybild

År 2017 ramte mig med en hammer af håbløshed, da jeg få uger inde i året igen – igen stod med en negativ graviditetstest i hånden.

Efter tre år i fertilitetsbehandling var det efterhånden mere end svært at holde håbet i live – at tro på, at jeg en dag vil blive mor.

Lad mig bare indrømme det her – mine forventninger til 2017 kunne ligge på et meget lille sted.

Men allerede i foråret var der små glimt af håb. Indtil da havde fertilitetsbehandlinger og babydrømme været en hemmelig del af mit liv, som kun mine nærmeste var indviet i. Men i min desperation efter at komme ud på den anden side af håbløsheden, begyndte jeg at skrive i BT om min fertilitetsbehandling og om de følelsesmæssige nedture, der er fulgt med.

Statistikkerne havde gjort det klart for mig, at jeg ikke var alene. Godt ni pct. af alle børn, der blev født i 2016, blev undfanget ved hjælp af fertilitetsbehandling.

Alligevel følte jeg mig alene. Indtil jeg begyndte at skrive. Og I skrev tilbage. Hundredevis af kærlige beskeder har jeg fået – ofte med beskrivelser af jeres egne snirklede veje til – endelig at blive forældre.

Tak! Hver eneste omsorgsfulde mail var med til at genopbygge min tro på, at også jeg en dag vil blive mor.

Af sted til udlandet

Håbet stod i fuldt flor, efter jeg i foråret havde drukket kaffe med tre fantastiske kvinder, der var højgravide efter, at de havde droppet egne æg til fordel for donoræg.

»Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke gjorde det tidligere,« sagde den ene og opfordrede mig til at komme af sted. Nu.

Skulle jeg have en chance for at blive gravid med et donoræg, måtte jeg til udlandet. I Danmark er det ikke tilladt at modtage både donor-æg og donorsæd i samme behandling – en lov, der lige før jul endelig blev ændret. Fra 1. januar bliver det tilladt.

Det er en stor gave til mange danske kvinder, der, ligesom jeg, er klar til næste skridt for at opfylde drømmen om at blive mor.

I foråret i år var jeg psykisk klar til at tage næste skridt, men det tog lidt længere tid for økonomien at blive klar. Hvilket den bl.a. blev takket være gaver fra familie og venner.

Sensommeren bragte mig mit livs gave. En positiv graviditetstest.

Jeg burde have været lykkelig ved synet af de to streger, der markerer, at et barn har slået rod i min livmoder. Men med testen fulgte også måneder med frygt for at miste det lille bitte liv, der spirede under mit hjerte. Irriterende nok er hjernens automatreaktion at forvente det værste. Så mens familie og venner jublede, kiggede jeg med skepsis på flere graviditetstest og scanningsskærme.

Jeg måtte se det lille menneske en håndfuld gange, før troen på, at det nok skal gå godt, lige så stille begyndte at indfinde sig med efterårets løvfald – og graviditetsuge 12. En uge, der for de fleste gravide er en milepæl, da risikoen for spontan abort herefter er meget lille.

Forårsmor

I denne årets sidste uge nåede jeg endnu en milepæl – jeg gik ind i graviditetsuge 24, og med den følger chancen for, at mit barn vil overleve, hvis jeg skulle være så uheldig at føde i morgen. Hvor vildt er det lige?

Tænk, at jeg er nået hertil efter at have begyndt året med så tung en følelse af håbløshed.

Julen har været overvældende med kærlige gaver fra familie og venner, der har fyldt min stue med nyt og brugt til baby. Jeg aner slet ikke, hvordan jeg skal takke dem nok.

Men når rådhusklokkerne ringer ved midnatstid i morgen, står jeg med et hjerte svulmende af kærlighed og fyldt med håb for fremtiden. 2018 bliver et særligt mindeværdigt år for mig, for til foråret får jeg endelig mit barn i armene.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet: Person er ramt i låret...
bt.dk
Dansk musiker vil være 'X...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Kendt hotelkædes filial skal betale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx