Af Louise Petring - 09/03-18 16:19

Hidtil ukendte billeder af Dronningen offentliggjort: Dukkede op i en lille kasse på et loftHidtil ukendte billeder af Dronningen offentliggjort: Dukkede op i en lille kasse på et loft

Fotografierne er taget af krigsfotografen Lee Miller.

storybild

Her ses Prinsesse Benedikte, Prinsesse Margrethe (i midten) og Prinsesse Ingrid. © Lee Miller Archives

En kasse med helt unikke billeder af dronning Margrethe er blevet fundet på et loft.

Det skriver TV 2.

Den afdøde krigsfotograf Lee Miller har i årtier gemt en lille kasse væk på sit loft med sort-hvide fotografier fra Anden Verdenskrig. Midt imellem de mange billeder dukkede der også billeder op af Dronningen som barn. Og billederne er først blevet fundet efter fotografens død.

De mange fotografier giver et nyt perspektiv på Danmark efter befrielsen, mener direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Mette Skougaard via TV 2.

Den kvindelige amerikanske krigsfotograf Lee Miller tilbragte i 1945 en måned i Danmark, hvor hun fotograferede tiden lige efter Anden Verdenskrig.

Og nu da billederne endelig er blevet fundet, kan danskerne for første gang se de mange billeder af, hvordan Danmark så ud for over 70 år siden.

»Det er nogle meget vigtige dage i vores historie, som er set med udenlandske øjne,« fortæller Mette Skougaard i 'Go' morgen Danmark'.

Foto: Copyright Lee Miller Archives, England

Torsdag åbnede en udstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, hvor man kan se mange af de fotos, som Lee Miller tog i Danmark i slutningen af maj 1945.

Blandt de næsten 100 billeder kan man også få et indblik i tiden efter krigen. Nogle af billederne er blandt andet af flygtninges hjemkost fra Sverige og de britiske soldaters møde med københavnerne.

Det var i sin tid det britiske og amerikanske magasin Vogue, der bad Miller om at tage billeder efter befrielsen.

Lee Miller tog ikke kun billeder af efterkrigstiden. Også under selve Anden Verdenskrig arbejdede hun som fotograf. Lee Miller blev sendt ud som krigskorrespondent for den amerikanske hær i 1942. Her fotograferede hun en masse forskellige, ting blandt andet sygeplejerskernes arbejde, men også befrielsen af KZ-lejre, hvor hun var vidne til forfærdelige hændelser, som havde konsekvenser for hendes helbred.

»I dag ville man sige posttraumatisk stress, men de diagnoser havde man ikke dengang,« fortæller Mette Skougaard til TV 2.

Og det er netop den posttraumatiske stress, der fik hende til at gemme billederne væk på sit loft.

I 1977 døde Lee Miller som 70-årig. Herefter fandt hendes søn sin mors arkiv på loftet af over 60.000 billeder og negativer fra krigstiden. Og derfor er billederne nu nået til Det Nationalhistoriske Museum.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se listen: Får du mere eller mindre i...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx