Af - 17/09-14 19:00

Forsvarets skandalehelikoptere følger endelig planen i AfghanistanForsvarets skandalehelikoptere følger endelig planen i Afghanistan

Forsvarets EH-101-helikopter har fløjet i Afghanistan siden 1. august og fungerer efter planen, oplyser Forsvarskommandoen.

storybild

EH-101 er kommet fint fra start i Afghanistan. (Billede: Polfoto)

Det har været en lang, sej kamp med forsinkelser og motorforsinkelser, men nu er det tilsyneladende endelig lykkedes at få gjort Forsvarets EH101-helikoptere i stand til at operere i Afghanistan. Det oplyser Forsvarskommandoen (FKO) i et notat til Forsvarsministeriet.

- EH101 helikopterne har været indsat i operationer i Afghanistan i ca. en måned, skriver FKO i notatet fra den 2. september, som forsvarsminister Nicolai Wammen har sendt til Folketingets forsvarsudvalg onsdag.

Motoren kan gå i stå i forsvarets helikoptere
Motoren kan gå i stå i forsvarets helikoptere

Helikopterne, som Forsvaret fik leveret fra 2006, har været et smertensbarn, siden en rapport i 2008 erklærede, at de 14 nye helikopterne ikke kunne bruges til de tiltænkte opgaver.

Tekniske problemer og vanskeligheder med at skaffe tilstrækkeligt med reservedele og mekanikere har også flere gange forsinket indsættelsen af helikopterne. Blandt andet har Forsvaret overvejet at anlægge sag mod producenten, da en række motorer på grund af en fejl risikerede at sætte ud under flyvningen.

Forsvaret overvejer at sagsøge producent bag helikoptermotorer
Forsvaret overvejer at sagsøge producent bag helikoptermotorer

Problemerne har blandet betydet, at helikopterne ikke som planlagt kunne bruges til transport af danske styrker i Afghanistan fra 2012. Samtidig har det krævet ekstra forberedelsestid at ruste helikoptere og mandskab til de hårde og støvede omgivelser i Afghanistan.

I slutningen af juni i år kunne Forsvaret dog fortælle, at de forventede at sende tre helikoptere til Afghanistan fra 1. august. Og selv om FKO endnu ikke tør gætte på, hvor slemt det hårde miljø vil slide på helikopterne, har de fungeret efter planen i den første måned.

Snart kan ti af forsvarets skandale-helikoptere flyve igen
Snart kan ti af forsvarets skandale-helikoptere flyve igen

- De indledende materielmæssige erfaringer fra indsættelsen er, at helikopterne samt MEDVAC-udstyret (medicinsk evakuering, red.) er fuldt ud anvendeligt til operationerne, skriver FKO.

Både uddannelsen af personel og arbejdet med at sikre funktionsdygtige motorer forløber ifølge notatet efter planen.

Overblik: Sådan forbereder Norge sig på et terrorangreb
Overblik: Sådan forbereder Norge sig på et terrorangreb

To amerikanske kampfly styrter i Stillehavet
To amerikanske kampfly styrter i Stillehavet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Schmeichel hylder Superliga-klub for...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx