07/10-15 12:30; Opdateret: 07/10-15 13:07

165 nævninge sorteret fra på grund af gamle domme165 nævninge sorteret fra på grund af gamle domme

Landsretterne har sorteret 165 personer, der har ansøgt om at blive domsmænd eller nævninge, fra, fordi de selv var dømte. »Urimeligt,« siger Krim.

storybild

165 nævninge og domsmænd er sorteret fra, fordi de er tidligere straffede. (Billede: Polfoto)

Er du dømt for vold eller spirituskørsel, kan du ikke få lov til at sende andre mennesker i fængsel.

Østre og Vestre Landsret har i år sorteret 165 personer fra blandt de 5.000 danskere, der havde søgt om og efterfølgende blev udtrukket til at være med til at dømme andre som nævninge eller domsmand indtil 2019. Årsagen var, at de tidligere er straffet. De vælger nye nævninge og domsmand hver fjerde efter indstilling fra landets kommuner - og dem som netop er udpeget skal sidde fra januar 2016 til 2019.

Det oplyser præsidenten for Vestre Landsret, Bjarne Christensen, til metroxpress.

- Det er altid en konkret vurdering, når vi vælger at sortere folk fra. Det kan være, fordi de har en dom for at overtræde straffeloven eller våbenloven. Hvor vi nok ikke vil gøre det, hvis man har fået en fartbøde. Et eksempel på, at vi vurderer, at den sag er for gammel, og at man i dag er et andet sted i sit liv, ville være den situation, at man eksempelvis var dømt for butikstyveri for 20 år siden, siger Bjarne Christensen, præsident for Vestre Landsret.

Man indhenter straffeattester hos politiet for alle ansøgere, når man hvert fjerde år søger nye domsmænd og nævninge. De mange tusinde danskere er indstillet gennem de kommunale grundlisteudvalg. Nogle steder bliver de valgt mellem politisk aktive, andre steder kan alle søge.

»Det er helt fair, at man ikke kan være med til at dømme andre, hvis man har en alvorlig dom. Her vejer samfundsmæssig og retslig moral tungt,« siger Linda Lyngsøe, der repræsenterer Venstre i Silkeborg.

Mens socialdemokraten Poul Andersen fra Roskilde fortæller, at han har været domsmand i 20 år.

- Jeg finder det rimeligt, at man bliver tjekket for om man er straffet. Man skal jo vurdere om andre mennesker, skal straffes, siger han.

Formand for Krim, forsvarsadvokat Claus Bonnez, finder det derimod urimeligt.

- Det her viser, at tidligere dømte ikke kan blive interegreret fuldt ud i samfundet. Domme burde blive forældet efter 5-10 år, siger han.

Han peger på, at man nogle år efter man er løsladt i England frit kan indgå i samfundet og altså også blive nævning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx