Af Ritzau - 10/01-17 11:24; Opdateret: 10/01-17 16:26

Etisk Råd: Tab af børn bør ikke erstattes økonomiskEtisk Råd: Tab af børn bør ikke erstattes økonomisk

Forslag om at give penge til forældre, der mister et barn efter skade i sundhedsvæsenet, vækker bekymring.

storybild

Forslag om at give penge til forældre, der mister et barn efter skade i sundhedsvæsenet, vækker bekymring hos Etisk Råd. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Sorg er ikke et økonomisk anliggende, mener Gorm Greisen, der er formand for Det Etiske Råd og overlæge ved Rigshospitalets neonatalafdeling.

Han er bekymret over regeringens fremsatte lovforslag om at give forældre 162.000 i erstatning, hvis de mister et barn på grund af skade påført i sundhedsvæsenet.

- Jeg synes, det er problematisk, for det er at blande to universer sammen, siger han.

- Det ene univers handler om penge. Men hvis det drejer sig om sorg og måske vrede, så er det på en eller anden måde i mine øjne forkert at sætte penge på.

Gorm Greisen understreger, at tabet af et barn er anderledes end at miste for eksempel en ægtefælle. Det sidste medfører ofte et økonomisk tab, og derfor giver det mening at give en passende erstatning.

Sådan forholder det sig ikke, når et barn går bort.

- Sorg kan ikke måles. Hvilken skala skal det måles fra? Det er på en eller anden måde uværdigt at betale sig fra det, mener han.

Dette synspunkt er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) dog langt fra enig i. Hun mener, at der bør gives samme behandling i begge tilfælde.

- Lige nu har vi en lovgivning, der skelner imellem, om det er voksne mennesker eller børn, der mister livet, siger hun.

- Jeg tror, at folk, der står i den situation, vil kunne medgive, at det er mindst lige så frygteligt at miste et barn som en ægtefælle i en behandlingsfejl i sundhedssystemet.

Formanden for Det Etiske Råd frygter dog også, at forslaget vil åbne døren for, at man begynder at tænke børn som en investering, som der kan sættes en pris på.

Den bekymring forstår Ellen Trane Nørby ikke.

- Det handler jo ikke om at sætte pris på et menneskeliv, for det kan vi aldrig gøre, siger hun.

- Det handler om at sikre at de familier, der står i en meget sårbar situation, at de også får en håndsrækning.

Forældreforeningen Vi har mistet et barn er dog ligesom Det Etiske Råd kritiske over for regeringens forslag. Formand Åse Bech Pedersen tror, at et pengeplaster kan virke som en provokation på forældrene.

- Det er selvfølgelig et plaster på såret, men jeg ville føle, at det var et brændende plaster. Man kan ikke dulme smerten og sorgen over at have mistet et barn med penge, lyder det.

Åse Bech Pedersen vil i stedet foreslå, at forældre, der har mistet et barn, skal have ret til sorg-orlov, så man kan få tid til at bearbejde sorgen.

- Man risikerer at komme tilbage på arbejdet efter kort tid, og det forventes, at man er oppe på fulde omdrejninger igen. Og det er man bare slet ikke. Der er mange tanker, måske skyldfølelse og vrede, der fylder i hovedet, siger hun.

Folketinget skal tirsdag behandle forslaget, der med støtte fra Dansk Folkeparti ventes at blive vedtaget.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
OL-stjerne anmeldt: Lille detalje på...
bt.dk
'Ung mor' indrømmer: Jeg tog stoffer
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx